Goede doelen in problemen doordat busjes huren een stuk duurder is geworden

11 april 2023 om 19:00 • Aangepast 22 april 2023 om 02:00
nl
Tientallen zorgorganisaties zitten sinds het faillissement van liefdadigheidsinstelling MVI uit Oosterhout met de handen in het haar. Om kwetsbare mensen te vervoeren, huurden zij busjes van MVI. Maar de tarieven zijn een stuk hoger sinds Saam Doet Het de failliete onderneming overnam. Zo’n 40 van de 80 zorgorganisaties besloten daarom de bus in te leveren.
Profielfoto van Joris van Duin
Geschreven door
Joris van Duin

Topsport for Life in Eindhoven is een van die stichtingen. Deze organisatie houdt activiteiten en groepsreizen voor mensen met een levensbedreigende ziekte. De huurprijs van de bus werd van 300 euro vervijfvoudigd naar 1500 euro.

“We zijn maar een kleine stichting en hebben het geld niet om dat lange tijd te kunnen betalen”, zegt kartrekker Miel in ’t Zand. “Daarom hebben we met pijn in het hart de bus ingeleverd.”

En dat terwijl over vier weken een nieuwe reis op de planning staat. De stichting gaat dan met mensen met ALS naar Spanje. Zij zitten in een rolstoel en daarom is vervoer een hele opgave. De bus die Topsport for Life hier eerst voor gebruikte, had bijvoorbeeld een rolstoellift.

"We hopen dat bedrijven ons willen sponsoren.”

Miel in ’t Zand probeert het probleem nu op een andere manier op te lossen. Via een crowdfundactie en dankzij de toezegging van een enorme donatie, heeft Topsport for Life 20.000 euro bij elkaar gekregen. Daarmee wil hij een tweede- of derdehands bus kopen, die geschikt is voor rolstoelvervoer.

“Dat wordt nog een hele kluif”, zegt hij. “Als we er een kunnen kopen, kost het ook veel geld om de bus te laten rijden. Benzine, verzekeringen, onderhoud: dat loopt flink in de papieren. Daarom hopen we dat bedrijven ons willen sponsoren.”

Het verhaal van Topsport for Life staat niet alleen. Volgens Saam Doet Het hebben 40 zorgorganisaties gehuurde busjes ingeleverd. “Wij moesten de prijzen na het faillissement van MVI wel verhogen. Anders zouden wij er zelf verlies op draaien en uiteindelijk ook failliet gaan”, zegt directeur Lars van Engelen.

“Alle hulp is welkom.”

MVI werd in november door de rechter failliet verklaard, omdat de Belastingdienst nog miljoenen van de organisatie tegoed heeft. De stichting kwam eerder in het nieuws door een grote fraudezaak. Saam Doet Het nam de boel daarna over.

Volgens directeur Van Engleen hebben vooral de grotere en rijkere zorgorganisaties de prijsverhoging wel kunnen opvangen. Kleinere organisaties met minder geld waren juist vaker het haasje. Al bewijst ook Stichting Sosijn in Dussen, die kinderen met een beperking helpt, dat andere oplossingen mogelijk zijn. Deze stichting heeft met hulp van enkele sponsoren een eigen tweedehands bus gekocht.

Daar heeft In ’t Zand van Topsport for Life dus ook zijn hoop op gevestigd. “Alle hulp is welkom”, zegt hij. “Met een beetje geluk kunnen we de reis voor mensen met ALS over vier weken dan 'gewoon' door laten gaan.”

LEES OOK:

Vervoer voor duizenden kwetsbare mensen gered, MVI maakt doorstart

Vervoer voor duizenden kwetsbare mensen wordt tot wel vijf keer duurder

Oprichter MVI fraudeert voor 1,5 miljoen: invallen in Made en Dongen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.