Recordhoeveelheid dodelijke fentanyl in schuurtje: 4,5 jaar cel geëist

12 april 2023 om 21:55 • Aangepast 25 april 2023 om 02:00
nl
Tegen een 43-jarige man uit Berghem is 4,5 jaar cel geëist voor het leveren van 1280 gram fentanyl. De dodelijke drugs werden in februari 2020 gevonden in een schuurtje in Eindhoven. Het is de grootste hoeveelheid fentanyl die ooit in Nederland is gevonden. De bewoner van het huis met de schuur moet op een later moment voor de rechter verschijnen.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

Drie jaar geleden werd in het schuurtje in een plastic tas ruim een kilo wit poeder gevonden. Het bleek fentanyl, een levensgevaarlijke pijnstiller die ook wordt gebruikt als recreatieve drug. Inname van een kleine hoeveelheid kan al dodelijk zijn. Jaarlijks wordt nog geen twintig kilo hiervan in Europa in beslag genomen.

De bewoner van het huis met de schuur werd direct aangehouden. Het gaat om de destijds 42-jarige Frank B. uit Eindhoven. Drie maanden later werd de 43-jarige man uit Berghem opgepakt. Hij is de vermoedelijke leverancier van de fentanyl. Zijn vingerafdruk werd gevonden op de tas met drugs die in de schuur lag.

Uit gesprekken en chats blijkt dat de eigenaar van de schuur klusjes voor de verdachte uitvoerde en drugs voor hem opsloeg. De verdachte leek ook in verschillende soorten synthetische drugs en grondstoffen te handelen. Hij chatte volgens het Openbaar Ministerie uitgebreid met iemand over jerrycans en honderden liters grondstoffen voor harddrugs.

De verdachte besprak ook met een Amsterdammer de opslag van een voorraad grondstoffen. Toen een deel van de voorraad was verdwenen, bedreigde de verdachte de Amsterdammer en zette hij diegene onder druk om geld aan hem te geven. "Ook had hij het over ‘Russen en Oekraïners’ met wie hij samenwerkte en die geweld niet schuwen", meldt het OM.

Het OM eiste dinsdag 4,5 jaar gevangenisstraf tegen de verdachte en een boete van 30.000 euro. De rechtbank doet op 25 april uitspraak.

LEES OOK:

Tweede man vast na vondst gevaarlijke pijnstiller fentanyl in schuurtje

Man met recordhoeveelheid dodelijke fentanyl in schuurtje niet langer vast

Frank B. zegt dat hij gevaarlijk fentanyl tussen oud ijzer vond, maar rechter gelooft er niets van

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!