Coffeeshophouder Rick is klaar voor het wietexperiment: 'Ik wil goed spul'

13 april 2023 om 20:00 • Aangepast 21 april 2023 om 02:01
nl
Onveilige situaties door afgetapte stroom of zelfs een zolderbrand. De overheid wil met een wietexperiment af van dit soort gevolgen van het gedoogbeleid. Er wordt al jaren aan gewerkt en eind dit jaar moet het in het klein beginnen. Coffeeshops in Breda en Tilburg gaan dan legale wiet verkopen. Coffeeshophouder Rick Brands kan niet wachten: “Ik krijg steeds vaker slecht spul aangeboden.”
Profielfoto van Ilse Schoenmakers
Geschreven door

Hoe zit het precies met het wietexperiment? Dat leggen we je uit in HOE..?

Wachten op privacy instellingen...

Klanten lopen op donderdagmiddag af en aan bij coffeeshop De Baron in Breda. De zaak zit vol met blowende gasten. Van jonge mannen in werkkleren tot vrouwen van middelbare leeftijd: er komt een gevarieerd publiek.

“Er zijn veel meer cannabisgebruikers dan mensen denken”, vertelt Rick. “Dat werd in de coronacrisis ineens duidelijk. Toen de shops binnen twintig minuten dicht moesten, stonden er in heel Nederland enorme rijen.”

Belazerd door de teler
Rick beoordeelt alle cannabis die binnenkomt grondig. “Vroeger kon ik vertrouwen op mijn zintuigen, maar ik word steeds vaker belazerd.”

Dat belazeren kan op allerlei manieren:

  • door de cannabis te verzwaren,
  • door het beter te laten ruiken met geurstoffen,
  • door het sterker te maken met synthetische THC.

THC is de werkzame stof, dat is waar je high of stoned van wordt. De kunstmatige variant is rommel, meent Rick. “Als ze uitschieten kun je gekste effecten krijgen. Mensen kunnen psychoses krijgen.”

Microscoop
In een ruimte achter de shop beoordeelt Rick daarom de nieuw binnengekomen cannabis. Hij plukt een wietpluim open en ruikt eraan. Vervolgens rolt hij het door zijn vingers. Als dat bevalt, legt Rick een beetje onder de microscoop.

Ook scant hij de cannabis met een speciale machine die de THC-waarde aangeeft. “Als ze het beter laten ruiken door geurstoffen, dan zie ik hier dat de THC veel te laag is. Als de THC-waardes van verschillende scans anders zijn, dan zit er waarschijnlijk synthetische THC op.”

Pijpje met wiet
Lijkt dat allemaal goed te zijn, dan neemt Rick de proef zelf op de som. Hij vult een pijpje met wat van de wiet en rookt het. “Soms word ik meteen hees, alsof je een sluier over je longen krijgt”, zegt hij met een vies gezicht. “Dan kan het meteen de prullenbak in.” Andere keren krijgt hij na een paar dagen keelpijn of hoestbuien. “Dat maakt het inkopen enorm moeilijk.”

Rick kan daarom niet wachten tot het wietexperiment eindelijk van start gaat. Als cannabis helemaal legaal is, kan hij het namelijk ook laten testen in een laboratorium. “Zijn er bestrijdingsmiddelen gebruikt, dan koop ik niet meer bij die producent en dan zijn er nog negen andere.”

LEES OOK

Wietexperiment gaat eind dit jaar dan tóch van start in Tilburg en Breda

Legale wietkweker creëerde al 42 smaken, maar verkocht nog geen gram

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!