Regenboogvlag hangt weer na homofoob geweld: 'Liefde is het antwoord'

15 april 2023 om 16:34 • Aangepast 26 april 2023 om 02:00
nl
De lhbti-gemeenschap in Eindhoven toont zich strijdbaar na de aanval en de vernieling van een regenboogvlag vorige week. Honderden mensen kwamen zaterdag naar het COC-pand, waar symbolisch een nieuwe regenboogvlag werd opgehangen.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

De boodschap van homo's, lesbiennes en transgenders is duidelijk: "Wij laten ons niet terug de kast in sturen en blijven wie we zijn. Haat zullen wij beantwoorden met liefde", zeggen ze. Tijdens de bijeenkomst sprak Astrid Oosenbrug, de voorzitter van COC Nederland. Ze is woedend. "Hoe haal je het in godsnaam in je hoofd? Dit moet echt stoppen! Blijf met je tengels van onze jongeren af!"

Behalve strijdbaarheid, is er ook veel woede en verdriet over wat er vorige week in Eindhoven gebeurde. Toen werd een vrijwilliger van het COC geslagen, de regenboogvlag werd door voetbalhooligans in brand gestoken.

De 67-jarige Mart de Korte, die in de jaren 70 streed voor homorechten en acceptatie, begrijpt niet waarom hooligans kwetsbare jongeren belaagden. Hij is zwaar geëmotioneerd als hij over het incident praat en begint te huilen: "Ik denk: dit kan niet en dit mag niet".

"Jongeren zijn terug de kast in gejaagd."

Samantha Janssen is een van de jongeren die er bij was toen hooligans het COC pand belaagden. Strijdbaar staat ze met de regenboogkleuren op haar mouwen. "Jongeren die op de vlucht sloegen zijn vreselijk geschrokken en terug de kast in gejaagd. Ze durven zich niet meer kenbaar te maken als homo of lesbienne. Maar gelukkig gaat het ondertussen iets beter met ze."

Zelf durft ze ook niet overal zo duidelijk haar geaardheid te uiten. Maar de enorme opkomst van sympathisanten doet haar zichtbaar goed.

Samantha Janssen is trots op wie ze is.
Samantha Janssen is trots op wie ze is.
"Hatelijke woorden zijn we al gewend."

Dat de jongeren die voor de hooligans op de vlucht sloegen vreselijk zijn geschrokken, zegt ook de Eindhovense COC voorzitter Benjamin Ector: "Ze zijn naar huis gevlucht en terug de kast in gejaagd. Dit had nooit mogen gebeuren. Dit krijg je ook niet binnen twee weken weer rechtgetrokken. Hatelijke woorden zijn we al gewend. Maar je ziet nu een trend dat er ook hatelijke daden komen, dat is een zeer zorgelijke ontwikkeling."

Drukte bij het protest tegen geweld tegen homo's
Drukte bij het protest tegen geweld tegen homo's

Steun kreeg de LHBT gemeenschap genoeg zaterdag. Behalve lhbti-ers waren er ook veel Eindhovenaren, sommige met kinderen, vertegenwoordigers van PSV en de wethouder diversiteit van Eindhoven Samir Toub.

"Dit heeft mij persoonlijk enorm geraakt, want ik weet zelf hoe het is om buitengesloten te worden, door wie je bent", zei de wethouder met Marokkaanse roots. Toub zegt trots te zijn dat er zoveel Eindhovenaren, onder wie PSV-supporters, naar het hijsen van de regenboogvlag zijn komen kijken.

LEES OOK:

Homofoob geweld van voetbalsupporters: 'Iemand moet een rode lijn trekken'

Mishandeling vrijwilliger COC: beelden verbrande regenboogvlag duiken op

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!