Weer minder wietkwekerijen ontdekt, maar niemand weet hoe dat komt

25 april 2023 om 06:27 • Aangepast 4 mei 2023 om 02:00
nl
De politie vindt steeds minder wietkwekerijen. Vorig jaar zijn er in Brabant 338 kwekerijen opgerold. Dat blijkt uit het nationaal overzicht drugslocaties van de politie. Of er ook echt steeds minder wietplanten worden gekweekt, is nog maar de vraag. Volgens de politie komt het vooral doordat ze te weinig capaciteit heeft en doordat hennep een lage prioriteit heeft.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Landelijk is al jaren een daling zichtbaar, maar er valt wel iets op. In de regio Zeeland/West-Brabant werden als enige in het land juist meer kwekerijen ontdekt. Hoe dat komt weet niemand, ook de politie niet.

Stekjes
Ook opvallend is dat gemiddeld een op de drie wietstekkerijen in Oost-Brabant zat. Landelijk waren er 61 kwekerijen met jonge plantjes, in het oosten van Brabant 20.

De kwekerijen met volwassen planten zitten vooral in West-Brabant. Daar en in een stukje van Zeeland waren het er 209. In het oosten van de provincie waren er 129 wietkwekerijen.

Landelijk daalde het aantal wietkwekerijen van 4600 in 2017 naar 2285 in 2021 en 1604 vorig jaar. In Zuid-Holland worden de meeste gevonden (368), op de voet gevolgd door Brabant (338).

Verstopt
De daling van het aantal opgerolde kwekerijen heeft volgens de politie een paar oorzaken. Er is te ‘weinig capaciteit’ bij de politie. Hennep heeft een ‘lagere prioriteit’. Bij veel eenheden is de wietspecialist wegbezuinigd.

Verder speelt mee dat kwekers beter hun best doen om de kwekerij te verstoppen. Hennepkwekerijen worden bijvoorbeeld onder de grond gevonden. Ook wordt er minder vaak anoniem getipt.

Drugslabs
De andere drugscijfers waren grotendeels al bekend. Zoals het aantal van 23 ontdekte drugslabs, waaronder twee cokewasserijen in West-Brabant. Iets meer dan een jaar eerder. Landelijk steeg het aantal naar 105. Amfetamine wordt het meest gemaakt.

De politie vindt meer labs in Noord- en Zuid-Holland en de noordelijke provincies, maar vaak is er een Brabantse link.

Brabant heeft van alle provincies de meeste opslagplaatsen voor synthetische drugs, zoals grondstoffen. 29 opslaglocaties waren er vorig jaar. Landelijk waren dat er 86.

Dumpingen
In Limburg wordt het vaakst drugsafval gedumpt: 42 keer. In Brabant gebeurde dat 30 keer. Dat is samen bijna de helft van het landelijke aantal van 155.

Er worden sinds 2018 minder vaak jerrycans en tonnen op afgelegen bospaden gedumpt. Dat komt mede omdat labs anders lozen, bijvoorbeeld direct in de bodem. De experts bij de politie waarschuwen voor de verwoestende gevolgen van drugsafval in de natuur.

Afval gaat soms letterlijk in rook op. Zo brandde bij Kruisland een trailer met 15.000 liter drugsafval uit. Afval blijft ook vaker achter in labs, zoals in Baarle-Nassau waar het verbrandde.

Politie-experts zien dat de ontmanteling van gecodeerde chatdiensten als Enrochat effecten had op drugsnetwerken. Maar dat duurde amper een jaar en toen volgde herstel. Bovendien: hoeveel er nooit wordt ontdekt, is altijd de vraag.

Over dit jaar is nog weinig te zeggen. Het aantal labs (7 tot nu toe) past in de trend van vorig jaar.

LEES OOK:

Minder wietkwekerijen opgerold, politie heeft er te weinig tijd voor

Drugsindustrie lijkt weer op te leven, Brabant blijft koploper

Brabanders klikken minder vaak anoniem dan vorige jaren

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!