Drones en preventief fouilleren tegen vuurwapengeweld in Roosendaal

28 april om 16:45 • Aangepast 10 mei om 02:03
nl
Politie, gemeente en Openbaar Ministerie (OM) werken aan maatregelen om geweld en wapenbezit in Roosendaal tegen te gaan. De politie gaat vaker controleren langs de invalswegen om wapens te kunnen onderscheppen en wil daarbij ook drones inzetten. Burgemeester Han van Midden wil preventief fouilleren toestaan. "De maat is écht vol." Volgens de burgemeester helpt het niet dat de politie in zijn stad te weinig mensen heeft.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

In Roosendaal zijn afgelopen tijd meerdere schietpartijen geweest. Afgelopen zondag bijvoorbeeld, toen werd zeven keer geschoten aan de Diamantdijk in Roosendaal. Een 27-jarige man raakte zwaargewond en een hoekhuis werd per ongeluk geraakt. En vorige maand werd aan de Philipslaan op klaarlichte dag in het rond geschoten. Twee mannen zijn daarvoor opgepakt.

Deze week kwamen politie, OM en de burgemeester bij elkaar om te praten over de geweldsmisdrijven in de stad. Een analyse moet uitwijzen wat er wordt uitgevochten in Roosendaal en welke verbanden zijn. "We willen weten waarom dit de afgelopen maanden allemaal gebeurt", meldt de gemeente.

Veiligheidsrisicogebied
In de tussentijd gaat de politie toezicht in en rond de stad verscherpen. Er komen controles bij de in- en uitvalswegen om wapens te onderscheppen. De burgemeester wil die wegen tijdelijk aanwijzen als veiligheidsrisicogebied. De politie mag dan preventief mensen fouilleren en bagage doorzoeken.

De politie gaat ook drones inzetten. Wanneer de controles gaan plaatsvinden, maakt de gemeente niet bekend. "Dat gaat gebeuren op verschillende dagen en tijdstippen."

'Verdwaalde kogels'
"We doen er alles aan om het vuurwapengeweld terug te dringen", zegt burgemeester Van Midden. "We willen voorkomen dat er onschuldige slachtoffers vallen. Roosendalers moeten zich geen zorgen hoeven maken over verdwaalde kogels van criminelen."

Volgens teamchef Lisette van Os van de politie staan de agenten te trappelen om aan de slag te gaan. "Mijn collega's zien het als hun taak en beroepseer om de stad veiliger te maken."

Te weinig capaciteit
Wat het lastig maakt, is dat er volgens de burgemeester te weinig politiecapaciteit is in Roosendaal. De landelijke politie stelde onlangs ook al dat er te veel aandacht naar de Randstad gaat en te weinig naar andere regio's.

Burgemeester Van Midden: "De Roosendaalse agenten en het OM doen enorm hun best. Maar we zien ook dat er echt structureel meer mensen nodig zijn voor analyse, opsporing en vervolging."

De gemeente Roosendaal investeert de komende jaren miljoenen in preventieve maatregelen om de wijken en dorpen veiliger te maken. Het Rijk betaalt daaraan mee.

LEES OOK:

Bewoners na schietpartij: 'Ik dacht dat dit een nette buurt was'

Wildwestschietpartij op klaarlichte dag in Roosendaal: twee mannen opgepakt

Schietende overvaller zorgt voor onrust in Roosendaal: meer beschuldigingen

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!