Nuenen wil opvang voor 200 asielzoekers vlakbij voetbalclub

6 mei 2023 om 17:40 • Aangepast 20 mei 2023 om 02:01
nl
De gemeente Nuenen wil komende tien jaar 200 asielzoekers huisvesten op een braakliggend terrein tussen de Pastoorsmast en de A270. Deze plek is gekozen nadat een opvanglocatie bij Landgoed Gulbergen niet doorging na bezwaren van de gemeenteraad. De beoogde locatie is vlakbij het sportpark van voetbalvereniging RKSV Nuenen.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Het plan wordt de komende tijd uitgewerkt, ook komt er nog een besloten informatieavond voor omwonenden. De Pastoorsmast ligt aan het zuidoosten van Nuenen, vlakbij een skatepark en de voetbalclub. Op vijf minuten lopen, ligt de wijk Boschhoeve, met woningen die in 2012 gebouwd zijn.

De omwonenden zijn zaterdag per brief op de hoogte gesteld van het plan. In 2017 waren er ook al plannen om vluchtelingen op de nu beoogde locatie onder te brengen. Dat viel niet goed bij protesterende buurtbewoners. Zij waren bang dat hun huizen minder waard zouden worden en zij vonden andere locaties meer geschikt, ook omdat in de wijk al een woonwagenkampje zit.

Tekort aan opvangplekken
In heel Nederland is een tekort aan opvang voor vluchtelingen, onder meer door de oorlog in Oekraïne. De landelijke overheid roept alle gemeenten op om voor extra opvangplekken te zorgen. Indien dat niet vrijwillig kan, wil de overheid gemeenten dwingen.

Alleen al in Brabant heeft het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) 2.500 nieuwe opvangplekken nodig. "Nadat de gemeenteraad zich uitsprak tegen Gulbergen, zijn we gaat kijken of er in onze gemeente locaties zijn die wél geschikt zijn voor vluchtelingenopvang", schrijft de gemeente op haar site.

Toen kwam het terrein bij de Pastoorsmast dus uit de koker, voor een periode van maximaal tien jaar. Na vijf jaar wil de gemeente kijken of de opvang in stand blijft, of niet. "We zijn blij dat we met het aanbieden van deze locatie een bijdrage kunnen leveren aan de oplossing van deze humanitaire crisis."

LEES OOK:
Plan voor opvang 500 asielzoekers in tijdelijke woonunits bij Nuenen Toch weer voorstel voor opvang 500 asielzoekers op landgoed in Nuenen

Het asielzoekerscentrum moet tussen de blauwe lijnen komen. Fot: gemeente Nuenen.
Het asielzoekerscentrum moet tussen de blauwe lijnen komen. Fot: gemeente Nuenen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.