Moord zonder lijk: toch 17 jaar cel voor verdwijning Jelle Leemans

9 mei 2023 om 11:02 • Aangepast 20 mei 2023 om 02:02
nl
De rechtbank heeft Eduard F. uit Etten-Leur tot zeventien jaar cel veroordeeld voor het vermoorden van Jelle Leemans. Er is genoeg bewijs dat F. bijna tien jaar geleden de Belgische drugshandelaar heeft gedood en ervoor zorgde dat zijn lichaam verdween. Het motief was het vele geld dat Leemans op zak had. "Hij heeft zich laten leiden door het snelle criminele geld", oordeelde de rechtbank. Die besloot tot een hogere straf dan geëist. De verdwijning was ingrijpend en heeft nog steeds grote impact op de nabestaanden en de samenleving.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Jelle Leemans (27) verdween eind 2013. Op 21 november dat jaar was hij naar Roosendaal gekomen om tien kilo wiet te kopen. Hij had tienduizenden euro's bij zich om de drugs te betalen. Aan de rand van de Rucphense Heide had hij een afspraak met Eduard F. (51) Die gaf toe dat ze hadden afgesproken en elkaar hadden gezien op de bewuste verdwijningsdag. F. was niet alleen. Maar hij weigert de naam van de andere persoon te noemen.

Vermoord
Ook ontkende F. tijdens zijn proces dat hij Leemans wat heeft aangedaan. Zijn advocaat vroeg daarom vrijspraak wegens gebrek aan bewijs. Bovendien is het nog maar de vraag of Leemans ook echt dood is, stelde de advocaat. Maar het OM vindt dat er wel genoeg bewijs voor zijn gewelddadige dood en eiste onlangs vijftien jaar cel.

De rechtbank komt tot de conclusie dat Leemans is overleden. Want er is nooit meer iets van hem gehoord en hij zou dit zijn ouders en vriendin nooit aandoen. Bovendien is er geen enkele aanwijzing voor een ongeluk of zelfdoding. Blijft over: geweld.

Bloed
De rechtbank oordeelt dat er voldoende bewijs is dat F. te maken had met de verdwijning van Leemans. Er is allerlei bewijs. Zijn mobieltje was op dezelfde plek als de telefoon van Jelle. Ook zat DNA van F. op de versnellingspook en autogordel van Jelle zijn auto. Volgens de rechtbank heeft F. de wagen van Leemans teruggebracht naar het Belgische Merksem. Een vriend uit Roosendaal hielp hem daarbij.

Verder vond de politie bijna een jaar na de verdwijning bloeddruppels van het slachtoffer op de achterbank van de auto van F. De rechtbank noemt dat een daderspoor. F. heeft gezorgd dat het lichaam verdween en in feite nog steeds verborgen wordt gehouden, oordeelden de rechters.

Uit taps en andere afgeluisterde gesprekken kwam nog meer bewijs naar voren. Bekenden van F. kletsten over de zaak. Ze hoorden dat 'die Belg' was geript'' door F. en nog iemand anders. Een andere getuige zei in een stiekem opgenomen gesprek dat F. Leemans had 'kapotgeschoten'. De rechtbank noemde dat ondersteunend bewijs.

'Vragen onbeantwoord'
Wat er precies is gebeurd in de laatste uren van Leemans blijft onduidelijk voor de rechtbank. Is hij neergeschoten of was het een andere vorm van geweld? Dat is nooit opgehelderd. Doel was hem zijn geld afpakken en vermoedelijk is die beroving uit de hand gelopen. Gekwalificeerde doodslag werd bewezen verklaard, het wegmaken van lijk en wapenbezit. "Het ziet er naar uit dat de familie moet blijven leven met vragen die onbeantwoord blijven", zei de rechtbankvoorzitter.

Achter in de zaal zaten de vader en een zus van Jelle. Ze waren in tranen en wilden na afloop niet reageren. De moeder was weggebleven. Henk van Asselt, de advocaat van Eduard F. heeft al aangekondigd in hoger beroep te gaan omdat hij het niet eens is met de straf.

Meer verdachten
De politie had tijdens het jarenlange onderzoek meer verdachten in beeld, onder wie John Wassink uit Roosendaal. Maar die werd kort na de verdwijning van Leemans vermoord. Ook de Roosendaalse vriend van F. die zou hebben geholpen bij het verplaatsen van de auto van Jelle werd opgepakt. Maar er was onvoldoende bewijs tegen hem.

De verdachte Eduard F. was uiteindelijk de enige die terecht stond in deze zaak. Dat gebeurde eind maart in de rechtbank in Breda. Vanwege de ernst van de beschuldigingen besloot de rechtbank dat F. meteen moest worden vastgezet. Na zijn proces werd hij door de politie in de rechtszaal opgepakt en naar de gevangenis gebracht. Daar was hij dinsdag ook gebleven, hij was niet bij de uitspraak in de rechtszaal.

Het lichaam van de Belg is nooit gevonden. In het kringetje rond F. gingen allerlei verhalen rond over zijn lichaam. Leemans zou zijn opgelost in een ton en weggespoeld in een rivier of kanaal in Zeeland of West-Brabant maar waar precies is nooit bekend geworden.

LEES OOK: 'Jelle Leemans misschien wel op de Bahama's', advocaat vraagt om vrijspraak

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!