'Jelle Leemans misschien wel op de Bahama's', advocaat vraagt om vrijspraak

25 maart 2023 om 08:00 • Aangepast 5 april 2023 om 13:43
nl
Jelle Leemans die sinds 2013 wordt vermist, kan net zo goed een nieuw leven zijn begonnen op een tropisch eiland. Hoe zeker weten we dat hij dood is? Dat vroeg de advocaat van de enige verdachte in het proces over de geruchtmakende verdwijningszaak zich af. De advocaat wil dat verdachte Eduard F. vrijuit gaat, omdat het bewijs volgens hem komt uit een 'wespennest' van leugens en indianenverhalen.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Verdachte Eduard F. (51) uit Etten-Leur verkocht op 21 november 2013 een paar kilo wiet aan de Belg, op een parkeerplaats aan de rand van de Rucphense Heide. Leemans verdween meteen na die drugsdeal. Politie en justitie denken dat F. hem heeft beroofd van zijn drugsgeld en daarna vermoord.

Donderdag en vrijdag stond Eduard F. voor de rechter in Breda. De officier van justitie vroeg om 15 jaar cel en onmiddellijke gevangenneming. Vrijdag besliste de rechtbank in Breda om hem opnieuw in voorarrest te nemen, net als in 2014, want er zijn sindsdien diverse belastende bewijzen bijgekomen.

“Het wijst niet op een gepleegd geweldsmisdrijf.”

Misschien wel het belangrijkste bewijs is de bloeddruppel van Jelle Leemans. op de achterbank van de auto van de verdachte. F. zei eerder al dat Jelle wel eens met hem meereed en hij misschien een bloedneus had of zich gesneden heeft. “Het wijst niet op een gepleegd geweldsmisdrijf”, zei zijn advocaat Henk van Asselt.

Dan zijn er de mensen die via via hebben gehoord dat F. de dader is. Maar Van Asselt vindt dat F. het slachtoffer is geworden van het geruchtencircuit en het ' wespennest' van mensen die hem zelfs dood zouden wensen.

“Er is niemand die uit echte daderwetenschap iets vertelde. We moeten al die verklaringen met een korreltje zout nemen. Het is aantoonbaar lulkoek van de bovenste plank.” Hij vroeg om vrijspraak.

“Intussen zit hij met zijn nieuwe vriendin een broodje te eten op de Bahama's.”

Advocaat Van Asselt waarschuwde de familieleden in de zaal voor zijn alternatieve scenario. Namelijk: de mogelijkheid van een vrijwillig vertrek van Leemans. Van Asselt zag dat de politie in zijn mobieltje een raadselachtige notitie ontdekte op de dag van zijn verdwijning: ‘11.00 uur, Facebook, alle berichten wissen’. Waarom staat dat in zijn telefoon?”

Het kan een in scène gezette verdwijning zijn geweest, denkt Van Asselt. “Intussen zit hij met zijn nieuwe vriendin een broodje te eten op de Bahama's.”

De officier van justitie sprak van een 'schaamteloze' bewering. ”Waarom zou hij die ochtend wiet aankopen? Om er daarna mee in een vliegtuig te stappen naar een tropisch oord?”, zei een verbaasde officier.

Aan het einde van het proces mocht de verdachte nog wat zeggen. Eduard F. hield het kort. “Ik heb met de verdwijning of het overlijden van Jelle Leemans niets te maken.”

Ook vrijdag is niet duidelijk geworden waar het lichaam van Jelle is. De advocaat haalde uit het dossier wel wat plekken die zijn genoemd. Een van de getuigen sprak over ‘richting Zeeland’. Maar Van Asselt las ook over ‘De rivier de Mark en de Roode Vaart.' In het proces is daar nauwelijks nieuw licht op gekomen, tot groot verdriet van de nabestaanden.

De rechtbankvoorzitter sprak aan het einde van de twee zittingsdagen haar ' grote bewondering' uit richting de vader moeder en zus van Jelle die in de zaal het proces bijwoonden. De vader reageerde met: "We hebben heel veel respect gevoeld."

Op 9 mei is de uitspraak van de rechtbank in Breda.

Bekijk hieronder onze uitlegvideo over de zaak van Jelle Leemans:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!