Video

Geen doden na brand Eindhoven, maar daklozenopvang blijft ongerust

14 mei 2023 om 15:20 • Aangepast 24 mei 2023 om 02:02
nl
Iedereen die in het pand was waar zaterdag een grote brand woedde in Eindhoven, heeft het pand veilig verlaten. In het oude Philips-gebouw zaten vooral dak- en thuislozen. Volgens Thijs Eradus van opvang Springplank040 legt de brand een groeiend probleem bloot. “Deze mensen worden niet geholpen, dat brengt spanning met zich mee.”
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Het voormalige Lighting Application Center van Philips in Eindhoven is zaterdagavond volledig uitgebrand. Er trokken grote grijze en zwarte rookpluimen uit het leegstaande pand over het centrum. Eradus werd zaterdag direct ingelicht door de gemeente dat er brand was in een leegstaand gebouw.

“Ik ben meteen gaan kijken om welk pand het ging, en toen wist ik eigenlijk al genoeg. We hebben als Springplank een aantal straatwerkers. Zij kenden dit pand meteen. Veel dak- en thuislozen die geen recht hebben op opvang, verblijven daar. Zij kunnen nergens anders terecht.”

"Ze komen niet uit deze regio."

Het gaat dus vooral om mensen die geen recht hebben op opvang in een opvanglocatie. “Want ze komen niet uit deze regio. En in vele gevallen gaat het dan om Midden- en Oost-Europeanen. Het zijn vooral arbeidsmigranten die het niet redden en dakloos raken.”

Eradus hoopt dat dit snel verandert. "Deze groep groeit. Deze mensen zorgden al voor spanningen in de buurt. Hoe langer ze niet geholpen worden, hoe groter de kans is dat ze moeilijk gedrag gaan vertonen."

"We horen dat opvang wel al geregeld is."

Inmiddels heeft de opvang een aantal mensen gesproken die er waren toen de brand uitbrak. "Dat contact blijft lastig, ook door de taalbarrière. En mensen laten niet veel los. Maar iedereen is geschrokken, dat is duidelijk. We proberen nog steeds om iedereen erover te spreken."

De thuislozen die nu niet meer naar het oude Philips-pand aan de Lichtstraat kunnen, zullen ergens anders onderdak vinden. “Wij horen dat dat wel al geregeld is”, concludeert Eradus.

Zo zag de brand er op bewegend beeld uit:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!