Moordverdachte lacht om lage eis: 'Rechter moet filmpje bekijken'

19 mei 2023 om 15:31 • Aangepast 31 mei 2023 om 02:03
nl
De rechtbank moet het filmpje bekijken waarin een jongen van 17 lacht om de lage strafeis voor het doodsteken van een 20-jarige man in Vlissingen. Dat vindt het Openbaar Ministerie (OM). De jongen nam het filmpje op in jeugdgevangenis Den Hey-Acker in Breda, toen hij terugkwam van de rechtszaak. Het OM heeft de rechtbank in Middelburg gevraagd het filmpje te beoordelen.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Het filmpje met de 17-jarige verdachte uit Middelburg gaat sinds maandag rond op social media. Op de beelden is hij te zien en te horen, terwijl iemand anders met hem praat.

Lachend vertelt de jonge gedetineerde in straattaal dat justitie 'maar' anderhalf jaar cel en jeugd-tbs tegen hem heeft geëist. Tijdens de rechtszaak beweerde hij juist dat hij spijt had van zijn daad.

Het OM wil dat de rechtbank het filmpje mee laat wegen bij de beoordeling van de dodelijke steekpartij. De beelden geven volgens het OM een ander beeld van de houding van de verdachte.

'Vreselijk voor nabestaanden'
Een woordvoerder van de Rijks Justitiële Jeugdinrichting, waaronder Den Hey-Acker valt, zei eerder deze week dat Justitie met het filmpje in de maag zit. "We begrijpen dat het voor nabestaanden vreselijk moet zijn", zo staat in een schriftelijke verklaring.

Daarom wordt 'alles op alles' gezet om verboden spullen, zoals telefoons en drugs, buiten de gevangenis te houden, zo werd eraan toegevoegd. Hier zijn specialistische teams voor, die bijvoorbeeld met speurhonden telefoons kunnen opsporen.

De woordvoerder geeft ook aan dat 'bezoekers en jongeren bij binnenkomst altijd worden gecontroleerd op het bezit van bijvoorbeeld telefoons en drugs'. Ook wordt actie ondernomen als jongeren een mobiele telefoon hebben.

Daarom is er dinsdagochtend onderzoek gedaan in Den Hey-Acker. In een kamer van 'een jongere' is toen een mobiele telefoon gevonden. Onderzocht wordt nog van wie de telefoon is, wat er op het toestel staat en hoe de telefoon binnen kon komen.

'Ongelooflijk respectloos'
De nabestaanden reageerden geschokt op het filmpje. Zij worden bijgestaan door Niels Dekker van de organisatie 'Namens de familie'. Tegen Omroep Zeeland zei hij: "Ze waren na een lange dag bij de rechtbank uitgeblust, aangedaan en aangeslagen. Het filmpje is ongelofelijk respectloos en wreed."

"Ze hebben eerst hun zoon verloren. Daarna kregen ze een klap in het gezicht, omdat het Openbaar Ministerie de verdachte niet volgens het volwassenstrafrecht wil berechten. Vervolgens krijgen ze als extra klap de verdachte die triomfantelijk vanuit de gevangenis roept hoe makkelijk hij ervan af komt."

Het slachtoffer Rainée Laveist (foto: Omroep Zeeland).
Het slachtoffer Rainée Laveist (foto: Omroep Zeeland).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!