Video

Robbie Hageman wint in de ring, maar hij wil ook strijd tegen kanker winnen

20 mei 2023 om 23:00 • Aangepast 2 juni 2023 om 02:00
nl
Hij keek lange tijd uit naar deze avond. De ernstig zieke Robbie Hageman nam in 'zijn Eindhoven' afscheid als kickbokser. Zijn laatste wedstrijd tegen Rachid Belaini was spectaculair en kende twee winnaars. Het knokken in de ring is nu voorbij, maar Robbies strijd tegen de tumor in zijn hoofd gaat door.
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Tweehonderd wedstrijden vocht Hageman, met twee wereldtitels als hoogtepunt. In 2019 kwam er een voorlopig einde aan zijn carrière, nadat er bij een scan een hersentumor werd geconstateerd. Wat volgde was een lang traject. Twee keer werd hij geopereerd aan zijn tumor en onlangs kreeg hij een chemobehandeling. Ondanks zijn ongeneeslijke ziekte wilde Hageman graag zijn carrière afsluiten voor eigen publiek.

Indoor-Sportcentrum in Eindhoven was tijdens de A1 World Combat Cup gevuld met ruim duizend vechtsportliefhebbers. Tegenstander was de sinds 2015 gestopte Rachid Belaini (47), die speciaal voor deze wedstrijd zijn eenmalige comeback maakte. De toeschouwers werden niet teleurgesteld en er ontstond een boeiend gevecht tussen The Rabbit (Hageman) en de Man of Steel. Na drie rondes wees de jury beide vechters als winnaar aan.

"Rachid is ook een echte winnaar."

Hageman baalde wel dat de vechtsportautoriteit kort voor de wedstrijd bepaalde dat slaan en schoppen op het hoofd verboden was. "Als dat wel mocht, was het eerder afgelopen. Aan de andere kant is het wel mooi, want Rachid is ook een echte winnaar. Voor en na de wedstrijd hebben we veel respect voor elkaar, maar tijdens de wedstrijd gaan we volle bak."

Een indrukwekkend moment was de opkomst van Hageman. Samen met zijn drie zonen liep hij naar de ring. Op zijn broek stonden de namen van de jongens en daarnaast de naam van zijn vrouw Chantal en Eva, hun dochter die binnenkort wordt geboren. "Ik ga me op mijn gezin richten en wil een steun zijn voor mijn vrouw. Dat is ze ook altijd voor mij."

Chantal kijkt met tranen in haar ogen naar Robbie en haar kinderen, als ze zegt: "Ons gezin staat altijd op nummer 1. Ik ben zo trots op ze. Tegen Eva heb ik gezegd dat ze tot de partij van papa in mijn buik moest blijven zitten. Nu mag ze komen."

'Ik geloof erin dat ik beter word."

Twijfel om ondanks zijn ziekte de ring in te stappen, had Hageman geen moment. "Als het aan mij had gelegen, was ik niet gestopt en had ik mijn comeback gemaakt", zegt hij. "Ik voel me erg fit. Maar ik houd me aan mijn woord. Dit was mijn laatste wedstrijd."

Hij richt zich nu op zijn andere doel: een behandeling bij een specialist in Amerika. Daarmee wordt zijn levensverwachting hopelijk met zo'n dertig jaar verlengd. Blijft hij in Nederland, dan is hij bijna uitbehandeld en zal hij naar verwachting nog maximaal vijf jaar leven.

Aan de behandeling in Amerika hangt een enorm prijskaartje van zo'n 475.000 euro. Via een crowdfunding is er ruim 155.000 euro opgehaald en daarnaast is er een flink bedrag rechtstreeks bij de stichting gestort. "Ik ga sowieso naar Amerika en geloof erin dat ik beter word. Met hulp van God."

LEES OOK:

Robbie Hagemans naasten over zijn afscheidswedstrijd: 'Het is heel dubbel'

Robbie Hagemans laatste wedstrijd: zijn hele familie is erbij én 3 artsen

Leven kickbokser Robbie Hageman met tientallen jaren te verlengen in de VS

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!