Ook Fred Rutten na dit seizoen weg, PSV heeft compleet nieuwe staf nodig

24 mei 2023 om 16:36 • Aangepast 3 juni 2023 om 02:01
nl
PSV moet op zoek naar een volledig nieuwe trainersstaf voor volgend seizoen. Dat werd duidelijk tijdens een persconferentie op woensdagmiddag. Nadat coach Ruud van Nistelrooij 's ochtends per direct opstapte, vertrekt assistent Fred Rutten na dit seizoen. Van de andere assistent André Ooijer was al bekend dat hij zou stoppen.
Profielfoto van Collin Beijk
Geschreven door

PSV-bestuurders Marcel Brands en Ernest Stewart stonden woensdagmiddag uitgebreid de pers te woord. Zij zeggen volkomen verrast te zijn door het vertrek van Van Nistelrooij. "Het is bijzonder vervelend en we zijn nog steeds zeer verrast", zei Stewart. "Zeker na het gesprek van gisteravond en hoe we toen uit elkaar zijn gegaan."

Dinsdagavond zaten de hoofdtrainer, algemeen directeur Brands en technisch directeur Stewart nog met elkaar om de tafel. Dat gesprek ging over onvrede en zorgen binnen de spelersgroep. "Het baarde de groep zorgen dat beide assistenten zouden stoppen", stelt Brands.

Focus op AZ
De verrassing voor Brands en Stewart was des te groter, omdat zij al met Van Nistelrooij spraken over de trainersstaf voor volgend seizoen. "We hebben in dinsdagavond besloten met zijn drieën de spelersgroep toe te spreken. Er is afgesproken de focus op zondag te houden en daarna de problemen te bespreken en op te lossen voor volgend seizoen."

PSV speelt zondag uit tegen AZ om de tweede plek in de eredivisie. Die geeft recht op de voorronde van de Champions League. Het is een cruciale wedstrijd. Als de Eindhovenaren na twee voorrondes de groepsfase weten te bereiken, schrijft de club minimaal 35 miljoen euro bij.

Hobbels
Volgens algemeen directeur Brands betreft was er geen moment sprake dat Van Nistelrooij moest vertrekken bij PSV. "Als je met een onervaren trainer werkt, is het logisch dat je met hobbels te maken krijgt. Daar hebben we het in de winterstop over gehad. Maar we kijken naar de lange termijn en succes bouw je niet in een jaar. Dat is altijd ons uitgangspunt geweest."

Toch was het ook afgelopen tijd onrustig. Er werden gesprekken gevoerd over de trainersstaf en de spelersgroep. Brands: "Er zijn signalen vanuit de spelersgroep gekomen, maar wij hebben ze terugverwezen naar de trainer. Er is ook een gesprek tussen de spelers en Van Nistelrooij geweest, nog voor de gewonnen bekerfinale."

95 procent eens
Er waren dus zorgen bij de spelersgroep over het vertrek van assistenten Ooijer en Rutten. Maar wat er verder precies speelde, blijft onduidelijk. "In onze ogen waren echt wel oplossingen mogelijk. Wij hebben hem echt geprobeerd het vertrouwen te geven en zijn staf op orde te krijgen. Er is hier niemand bezig geweest om zonder Ruud verder te gaan", zegt Brands. "We waren het voor 95 procent eens over de plannen voor volgend seizoen."

Volgens Ernest Stewart was Van Nistelrooij 'vastberaden' in zijn besluit om op te stappen. "Het was vanochtend een korte mededeling en ik heb nog gevraagd of dit wel de juiste keuze was." De technisch directeur zegt dat het clubicoon tegelijkertijd ook verslagen oogde. "Dat is logisch, want dit is niet wat we wilden."

LEES OOK:

Ruud van Nistelrooij per direct weg bij PSV, Fred Rutten neemt taken over

Het onrustige seizoen van PSV bereikt een kookpunt

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!