Lekker, gezond én gratis: zo eten kinderen op deze basisschool in Someren

26 mei om 15:06 • Aangepast vandaag om 02:01
nl
Het is een bijzonder kleurrijk buffet bij basisschool de Diamant in Someren. Ranja, fruit, groente en een gezonde boterham. De kinderen op de basisschool in Someren kunnen er zelf hun boterhammendoosje mee vullen. Smakelijk dus, maar ook gewoon gezond. En niet onbelangrijk: gratis.
Profielfoto van Ron VorstermansProfielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door
Ron Vorstermans & Noël van Hooft

Basisschool De Diamant in Someren is een van de honderd Brabantse scholen die zich hebben zich aangemeld voor gratis schoolmaaltijden voor kwetsbare leerlingen. Dat is een initiatief van Rode Kruis en het Jeugdeducatiefonds.

De kinderen in Someren zijn in ieder geval dolenthousiast, zo vertellen ze tijdens de lunch. “Ik vind het leuk. Want nu ben ik met mijn vrienden”, zegt Joep (5). Hij vindt het belangrijk dat het eten op school geregeld is. “Want anders kun je niet op school eten.” Het lekkerst vindt hij de boterhammen en een peer.

"Dat vind ik niet leuk als er geen geld is voor het fruit."

Ook de 10-jarige Lena vindt het eten op de school heel leuk. "Wij hebben tijdens het eten altijd hetzelfde brood. Nu kan ik een keer ander brood eten. En ik vind het fruit ook echt heel erg lekker”, zegt ze. “Kinderen hebben soms niet zo veel fruit thuis. Dat geld is er niet altijd. Dat vind ik niet leuk als er geen geld is voor het fruit."

Scholen die meedoen, basis- én middelbaar onderwijs, kunnen voor de gezonde maaltijden kiezen uit een ontbijt en lunch. "Wij hebben ervoor gekozen om de kinderen hier een gezonde lunch te geven met een dik belegde boterham", legt directeur Willeke Kremers uit.

Ze twijfelde geen seconde over meedoen met het programma. “Ik dacht meteen: dit gaan wij doen voor onze kinderen. Als kinderen een gevulde maag hebben kunnen ze zich optimaal ontwikkelen. Het heeft een positief effect op de leerprestaties”, zo legt directeur Kremers uit.

"We betrekken ook de ouders hierbij."

Scholen kunnen zich al zo’n twee maanden voor het programma aanmelden. Een aantal van de scholen is inmiddels ook al begonnen met het uitdelen van maaltijden of verstrekken van boodschappenkaarten, waaronder de Diamant dus.

Het regelen van het eten kost de school niet veel werk, legt directrice Kremers uit. “Het moet immers niet ten koste gaan van lestijd. De leerkrachten moeten lesgeven. Daarom betrekken we ook de ouders hierbij. Zij komen ’s ochtends het brood smeren, en als dan om twaalf uur de bel gaat en de lunchpauze begint dan is alles kant en klaar in buffetvorm.”

Volgens Colinda Roefs, leraar groep 7/8 op de school, is het effect bij de kinderen goed te zien. "Het is echt belangrijk dat iedereen gezond kan eten op school. We hadden wel eens kinderen die met honger op school kwamen. Dat doet wel iets met je. Je gunt alle kinderen zo'n stuk fruit."

Het is ook een sociaal en gezellig momentje. "Zo zorgt het ook nog voor goeie leerprestaties en beweging. Het verschil is het beste te zien in de lach op het gezicht van de kinderen als ouders met het fruit binnenkomen."

De subsidie voor dit programma loopt tot eind 2023. “Ik hoop langer", zegt de directrice." Ik zou het heel mooi vinden als iedere school hier gebruik van kan gaan maken. Ik denk dat we ouders en gezinnen hier echt mee kunnen steunen."

LEES OOK: Gratis schoolmaaltijden: honderd Brabantse scholen hebben zich aangemeld

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone