Een priesterwijding als een huwelijk: 'De gelukkigste dag van zijn leven'

2 juni 2023 om 20:00 • Aangepast 10 juni 2023 om 02:00
nl
Toen Norbert Swagemakers tot priester werd gewijd, liepen er tientallen studenten op het Sint-Janscentrum in Den Bosch. Bijna dertig jaar later, hij is inmiddels rector van dit instituut, volgt slechts een enkeling deze opleiding. “We zijn nog van deze tijd, maar we moeten wel blijven zoeken naar mogelijkheden om ons te profileren.”
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Het bisdom Den Bosch staat voor een feestdag. In de Sint-Janskathedraal in Den Bosch wordt zaterdag Nick Kersten tot priester gewijd. Norbert Swagemakers maakt een vergelijking: “Voor anderen zou het de dag zijn waarop ze zijn getrouwd. De gelukkigste dag van je leven. Zo zou je het kunnen ervaren, maar ik hoop ook dat daarna voor Nick nog veel dagen met fijne ervaringen zullen volgen.”

De in 1966 in Goirle geboren Norbert Swagemakers spreekt uit ervaring. Hij werd in 1994 tot priester gewijd en was in verschillende parochies in Brabant en Gelderland actief. Begin 2021 werd hij door bisschop Gerard de Korte gevraagd rector te worden van het Sint-Janscentrum. In dit gebouw kunnen mensen opgeleid worden tot priester of andere functionarissen die hem bij kunnen staan (diaken of catechist).

"Er zou meer leven mogen komen in ons huis."

Swagemakers werd er ook geschoold. “Maar dat was in een hele andere tijd. We verbleven toen in het seminarie met veel meer studenten. Grote voordeel hiervan was dat je je aan elkaar kon optrekken en van elkaar kon leren. Tijdens de lessen, maar ook ’s avonds bij het eten. Nu is het veel minder druk op het centrum. Ik wil niet zeggen dat het saai is, maar er zou wel meer leven mogen komen in ons huis, zoals ik de opleiding noem. Ook in het belang van de studenten.”

Het bisdom zoekt naar mogelijkheden om de studie-omgeving levendiger te maken. “Ik denk aan het combineren met andere opleidingen of het anders inrichten van het gebouw. Over die plannen zijn we nog maar net aan het praten”, vertelt de voormalige pastoor van onder meer de Damiaanparochie in Helmond, die geen haast heeft. Zijn drie voorgangers, onder wie bisschop Toon Hurkmans, zijn allen tien jaar rector geweest. Swagemakers wil het er ook zeker een decennium volhouden.

"Buitenlandse priesters kunnen ons verrijken en ons leren te relativeren."

Ondertussen zet de ontkerkelijking door, gaan dus veel minder mensen naar de kerk dan jaren geleden en blijft er sprake van een chronisch priestertekort. Voor het vijfde jaar op rij is er in het bisdom slechts één priesterwijding. In het verleden waren er jaren bij waarin er vijf werden gewijd.

Vandaar dat al enige tijd een beroep wordt gedaan op priesters uit onder meer Afrika en Azië. Swagemakers: “Ik noem dit geen noodzakelijk kwaad, dat vind ik een te negatieve beoordeling. Ik zie er ook iets heel positiefs in: de kerk is een wereldkerk. Priesters uit bijvoorbeeld India verrijken ons leven en ze leren ons om te relativeren.” In het bisdom werken bijna dertig buitenlandse priesters.

Gelukkig voor het bisdom Den Bosch zijn er nog mannen als de geboren Udenaar Nick Kersten die zich geroepen voelen. Swagemakers heeft er vertrouwen in en wil hem graag een levenswijsheid meegeven. “Zaterdag zal hij in de Sint Jan even verheven worden, maar ik vertrouw erop dat hij met beide benen op de grond zal blijven staan. Vooral ook, hoop ik dat hij de handen van God en de handen van de mensen om hem heen vasthoudt.”

LEES OOK:

Leeggang kerken versneld door corona, 40 procent minder volk dan in 2019

Priesteropleiding sluit de deuren want er zijn te weinig studenten

Martijn (33) studeerde voor huisarts maar wordt nu tot priester gewijd

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!