'Opa Wim' (94) durft na 7 ongelukken niet meer naar de Efteling te fietsen

10 juni om 14:37 • Aangepast 20 juni om 02:04
nl
Na zeven fietsongelukken in drie jaar durft 'Opa' Wim Wouters (94) niet meer naar de Efteling te fietsen. "Zondag ben ik tegen een muurtje gefietst en kon ik niet meer zelf overeind komen. Een dag later ben ik voor een laatste keer naar de Efteling gefietst. Ik zwalkte over de weg en durf niet meer."
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

Hoeveel jaar hij al een fanatieke bezoeker van de Efteling is, kan Wim niet zeggen. "Het zal ergens rond de dertig liggen", zegt hij. "Ik heb een eigen rollator bij de ingang staan. Ik heb maandag nog de Pagode en Carnaval Festival bezocht, maar ik kwam er vooral voor de praatjes met het personeel." Ze kennen 'Opa Wim' bijna allemaal, hij kwam er bijna dagelijks.

"Ik fietste iedere dag twintig kilometer om fit te blijven."

De laatste keer Efteling is zonder al te veel bombarie voorbijgegaan. "Ik heb er ook niet veel ruchtbaarheid aan gegeven. Ik word er erg emotioneel van, alleen al als ik erover praat", zegt hij terwijl hij een zakdoekje voor zijn tranen zoekt. Wim leeft alleen en woont te dichtbij om in aanmerking te komen voor speciaal vervoer.

Dagelijks fietste Opa Wim zo'n 20 kilometer op zijn elektrische fiets. Dat was niet alleen zijn ritje van Dongen naar Kaatsheuvel en terug maar ook door de omgeving. Je moet er wel iets voor doen om een fit te blijven", grapt hij.

"Ik vertrouw mezelf niet meer op de fiets."

Na corona was Opa Wim dolgelukkig dat hij weer naar zijn geliefde pretpark kon fietsen. Helaas verliep die fietstocht niet altijd gladjes. Drie keer fietste hij tegen een openzwaaiende autodeur. Twee keer botste hij tegen een andere fietser. Eén keer reed hij tegen een auto, wat hem een gebroken schouder bezorgde."

"Eigenlijk valt het nog wel nog mee", relativeert Opa Wim. "Maar na de laatste botsing ben ik het vertrouwen in mezelf kwijt. Zeker omdat ik zelf niet meer overeind kon komen."

"De Efteling houdt Wim op de been."

Een andere Eftelingfan en bekende van Opa Wim, Conny Ots, hoorde van Wims pijnlijke besluit. "Ik vind het dramatisch. De Efteling is zijn passie en houdt hem in leven. Ik heb zijn afscheid van de Efteling gedeeld in een besloten Facebookgroep van de Efteling. Daar ontstonden initiatieven om een clubje te starten om in wisselbeurt Opa Wim naar de Efteling te brengen. Ik hoop dat dit ook echt van de grond komt."

LEES OOK:

Opa Wim kan weer bijna elke dag naar de Efteling: 'Juichend onthaald'

Eftelingfan reed al honderd keer in achtbaan Max en Moritz

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!