In de keuken werken tijdens hittegolf: 'Hier is het nog 5 graden warmer'

11 juni 2023 om 16:30 • Aangepast 20 juni 2023 om 02:03
nl
Met de derde dag op rij temperaturen van boven de dertig graden is de eerste regionale hittegolf in ons land een feit. Het meetstation bij vliegbasis Woensdrecht had de landelijke primeur. Zo'n vier kilometer van de vliegbasis vandaan, bij café Non Plus Ultra, is het zelfs nog wat heter. "Het is hier standaard vijf gaden warmer!"

Als het kok Gijs Verbraeken even te heet wordt, vlucht hij even naar de vrieskamer om de voorraad aan te vullen. Heel vaak maakt de kok geen gebruik van de vluchtroute. "De klap die je voelt zodra je weer in de keuken stapt, is ook niet prettig. maar het is fijn dat het kan."

"Eerder beginnen, veel drinken en pauzeren."

Eigenaar Kees Palinckx schiet vol energie te hulp waar nodig. "Je moet eerder beginnen op warme dagen, veel drinken en pauzeren. Dan is er rust. En ik zorg dat ik er ben om die rust voor iedereen te bewaken en bij te springen waar nodig."

Dat het in de keuken vijf graden warmer is, valt nog mee gezien er verschillende frituren volop draaien en de gril constant aan staat. "We hebben afzuiging die de warme lucht afvoert maar de verse aanvoer is buitenlucht die nu ook warm is", legt eigenaar Kees uit.

"Veel vocht en zout."

Het terras is goed gevuld op deze warme dag. "De mannen bestellen vooral bier en de dames drinken zulke dagen rosé", bevestigt Kees het clichébeeld. "Maar water wordt ook veel besteld en alcoholvrij bier is ook steeds populairder. Qua eten loopt loopt de maaltijdsalade erg goed." Zelf is Kees liefhebber van soep als het warm is. "Daar zit vocht en zout in."

De bezoekers zitten allemaal beschut onder een luifel op het terras. "Met dit windje in de schaduw en een biertje, is dit genieten", zegt een gast terwijl hij zijn halve liter heft. Ook de dames klagen niet. "Nee, wij willen geen regendans. Laat het over je heenkomen. Er valt toch niks aan te veranderen."

LEES OOK: Eerste regionale hittegolf een feit, onze weerman weet of het warm blijft

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.