Video

Afvalbergen naast containers blijven groeien: zo komt dat

27 oktober 2023 om 13:11 • Aangepast 27 oktober 2023 om 15:46
nl
In Eindhoven, maar ook in veel andere plaatsen in Brabant stapelt het afval zich op naast containers. Dat komt omdat het gedrag van anderen ons beïnvloedt om het zelf ook te doen. "Als er al afval staat, zet iemand anders zijn afval daar sneller naast", weet gedragswetenschapper Kees Keizer. De oplossing is volgens hem dat gemeenten niet alleen overtreders bestraffen, maar ook laten zien dat de meeste mensen het wel goed doen.
Profielfoto van Evie Hendriks
Geschreven door
Evie Hendriks

"Als je de moeite hebt genomen om naar de container te gaan en deze blijkt vol, dan is de verleiding heel groot om je zak ernaast te zetten. Niemand vindt het fijn om vuilnis weer terug mee naar huis te nemen."

"Verontwaardiging dat de container niet op tijd is leggemaakt, geeft mensen een excuus", legt Keizers uit. Om afvaldumping te voorkomen, moeten mensen hun vuilniszak dus gewoon kwijtkunnen.

"De stap om een bankstel te dumpen, is kleiner."

Als er eenmaal vuilniszakken naast een container staan, gaat het namelijk snel. "Dan is de stap om een bankstel te dumpen een stuk kleiner. We zijn geneigd om elkaars gedrag over te nemen. Als we al afval zien staan, denken we dat anderen het geen probleem vinden."

Sociale controle kan ervoor zorgen dat mensen zich anders gedragen. "Als je weet dat je buren het bloed wel kunnen drinken van mensen die afval dumpen, zal je het minder snel doen."

Gemeenten moeten focussen op het positieve, vindt Keizer. "Afval in de container doen, is voor de meeste mensen nog steeds normaal. Maar dat valt gewoon niet op. Als gemeenten laten zien dat de meeste mensen het wél goed doen, worden anderen ook gemotiveerd om het te doen."

De lokale politiek in Den Bosch wil verborgen camera's gaan ophangen en mensen gaan beboeten die afval naast containers dumpen. "Dat kan zeker helpen, maar laat ook het positieve zien: dat veel mensen het goed doen en dit belangrijk vinden", zegt de gedragswetenschapper. "Als je alleen boetes uitschrijft, stoppen mensen ermee zodra de camera niet werkt. Je wilt dat deze mensen inzien dat anderen het doen omdat het goed is."

"Je wilt dat mensen inzien dat het goed is."

Dat het afvalbeleid per gemeente verschilt, helpt volgens hem ook niet. De tarieven voor het ophalen van containers lopen sterk uiteen. Dat geldt ook voor het afgeven van afval bij de milieustraten.

"Met één duidelijk beleid kan je makkelijker één boodschap uitdragen", denkt Keizer. Een schouderklopje voor al die mensen die het goed doen, lijkt hem een mooie boodschap.

In Eindhoven wordt in vuilniszakken gegraaid om afvaldumpers op te sporen, maar die methode blijkt niet effectief genoeg.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!