Buurt blij dat coffeeshop niet doorgaat: 'We hebben al rotzooi genoeg'

21 juni 2023 om 12:46 • Aangepast 30 juni 2023 om 02:01
nl
De coffeeshop die aan het Verdiplein in Tilburg moest komen, verdwijnt een week na de aankondiging toch weer van tafel. De gemeente had de komst eerst goedgekeurd, maar dat werd een week later teruggedraaid. Buurtbewoner Mohammed Aknin die een petitie startte, reageert opgelucht: "De bewoners zaten niet te wachten op een coffeeshop in zo'n kwetsbare wijk. Onze petitie werd al snel 2400 keer ondertekend."
Profielfoto van Liam TollProfielfoto van Tom Berkers
Geschreven door
Liam Toll & Tom Berkers

Toen buurtbewoners het coffeeshopbeleid van de gemeente bekeken, zagen ze iets opvallends. "Daarin staat dat binnen 250 meter van een coffeeshop geen ruimte voor jongeren mag zijn", zegt Aknin. "Vorig jaar is bij wijkcentrum De Ypelaer een jongerencentrum geopend en dat ligt dichterbij."

Daarom wees Aknin de gemeente erop dat ze dat jongerencentrum over het hoofd had gezien. En dus gaat het hele plan nu niet door.

"Hier lopen de ratten over het gras en door de struiken."

De buurt reageert opgelucht. De afgelopen jaren stond het stadsdeel Tilburg Noord hoog op de lijst van gebieden met de meeste armoede in Nederland. Een oudere bewoonster: "Er is alles aan gedaan om deze wijk beter te maken en te vernieuwen. Ga dat niet verpesten met een coffeeshop als dat niet nodig is."

Een man die door de wijk fietst, meent dat nu een boel extra rotzooi wordt voorkomen. "Al die troep moeten we hier niet hebben. Hier lopen de ratten over het gras en door de struiken. Ik vind het goed dat die coffeeshop er nu niet ook nog bij komt, met alle rotzooi van dien."

"Nu kan er iets komen waar de buurt echt blij mee is."

Een andere buurtbewoner zegt dat er al genoeg coffeeshops zijn. "Eén die er niet komt, is er weer eentje minder. Er zijn al genoeg coffeeshops in het centrum van Tilburg." Dat het jongerencentrum roet in het eten gooide, vindt hij alleen maar goed.

Burgemeester Weterings geeft toe dat er een fout is gemaakt. Dat waardeert Mohammed Aknin zeer. "Hij heeft zijn excuses aangeboden, niet alleen voor de fout maar ook de manier waarop alles naar buiten is gebracht. Dat vind ik heel netjes van hem."

Aknin hoopt dat er nu iets beters voor in de plaats komt. "Nu kan er iets komen waar de buurt echt blij mee is, in ieder geval geen coffeeshop."

LEES OOK:

Toch geen nieuwe coffeeshop in Tilburg, jongerencentrum ligt te dichtbij

Plekken voor twee nieuwe coffeeshops uit de hoge hoed getoverd

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!