Video

20.000 bezoekers Awakenings Festival naar huis: 'Was pas net aangekomen'

9 juli 2023 om 13:15 • Aangepast 18 juli 2023 om 02:01
nl
De uittocht is begonnen bij Awakenings in Hilvarenbeek. De laatste festivalzondag is afgelast vanwege het dreigende noodweer. Tentjes worden ingepakt en auto's alweer volgeladen, nu het festival vroegtijdig tot een einde is gekomen. Bezoekers reageren teleurgesteld, maar begrijpen de beslissing van de organisatie.
Profielfoto van Janneke BoschProfielfoto van Jan Waalen
Geschreven door

Op de derde festivaldag zouden 32.000 bezoekers het festival bijwonen. 12.000 van hen hadden alleen een kaartje voor zondag en hoefden dus niet te komen. De overige 20.000 stonden op de camping en moesten dus eerder naar huis.

Drie jongens waren helemaal uit Groningen afgereisd om het festival mee te kunnen maken. Ze waren zaterdag pas aangekomen en wilden vooral op zondag een feestje vieren. Maar dat valt nu dus in het water. Om er toch nog het beste van te maken, hebben ze hun stoeltjes maar uitgeklapt op de parkeerplaats. "Dan maken we er hier maar een feestje van", klinkt het vrolijk. "Kom allemaal maar hierheen!"

"Zijn we helemaal uit Australië gekomen, gaat het niet door!"

Twee jongens uit Australië hebben een nog veel langere reis achter de rug voor het Awakenings Summer Festival. Ondanks het vroege einde aan hun festival, kunnen ze toch nog lachen. "Zijn we helemaal uit Australië gekomen, gaat de derde dag niet door! Maar, we hebben goede herinneringen aan de eerste dagen hoor."

Awakenings zegt zelf dat het een 'zwaar maar nodig' besluit was om de derde festivaldag af te gelasten. De organisatie kon de veiligheid van de bezoekers niet garanderen, door het verwachte noodweer. Later op de dag worden er fikse onweersbuien verwacht, met grote hagelstenen en zware windstoten. Het KNMI heeft code oranje afgekondigd.

Mensen die op het festivalterrein zijn, is gevraagd om te vertrekken. En mensen die alleen voor de zondag een kaartje hadden, wordt verzocht om niet meer naar Hilvarenbeek te komen.

"Ik heb een biertje en muziek, dus waarom zou ik droevig zijn?"

Ook een paar jongens uit Engeland geven gehoor aan de oproep om te vertrekken. Tenminste, ze hebben het al gered van het festivalterrein tot aan de parkeerplaats. Daar ligt een van de jongens met een pilsje in zijn hand en een geluidsbox op zijn buik. "Ik heb een biertje en ik heb muziek, dus waarom zou ik droevig zijn?" Al zijn er heus plannen om het terrein straks écht te verlaten. "We komen uit Engeland en ik denk dat we straks nog even naar Amsterdam gaan."

Tim Boersma van de festivalorganisatie: "Het was geen lastig, maar wel een zwaar besluit. De veiligheid van onze bezoekers staat voorop, maar het is wel zwaar dat je de derde dag van je feestje niet kunt laten doorgaan. Gisteravond toen code oranje werd afgekondigd zijn de draaiboeken al uit de kast gehaald. Toen is ook overlegd met de burgemeester, de Beekse Bergen en de hulpdiensten. Dat er langdurig onweer werd verwacht met zware windstoten en grote hagelstenen gaf uiteindelijk de doorslag."

Niet alleen moeten de bezoekers snel van het terrein af, maar er is ook al begonnen met de afbraak van het festivalterrein. Daarbij krijgen objecten die veel wind vangen voorrang, zoals bijvoorbeeld het decor van het hoofdpodium. De grote tenten op het terrein moeten de wind aankunnen en worden pas later afgebroken.

Ook het festival Bospop in Weert, vlak over de Brabantse grens, blies het programma op zondag af. Omroep Brabant ging langs en zag ook daar hoe bezoekers het festival gelaten verlieten.

LEES OOK:

Ook festival Awakenings blaast zondag af vanwege noodweer

Code oranje: zware onweersbuien met grote hagelstenen verwacht

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!