Medewerkers kringloopwinkel aangeslagen na brand: 'Het is zo onwerkelijk'

10 juli 2023 om 15:33 • Aangepast 19 juli 2023 om 02:00
nl
Een vuurzee legde kringloopwinkel De Kempen in Veldhoven zaterdagnacht volledig in de as. Voor medewerkers is het een enorme klap. "We zijn een sociaal bedrijf. Voor veel mensen was het hun tweede thuis waar ze een kans hebben gekregen", zegt Yvonne Ruijs, een van de personeelsleden.

"Ik zat recht overeind in bed toen ik hoorde dat de winkel in brand stond", vertelt Yvonne. Al zes jaar werkt ze er. Haar man zelfs nog vier jaar langer. "We werden om halfvijf wakker van het NL-Alert. Via de app kregen we allerlei filmpjes en foto's. Dan weet je dat het mis is."

Ook haar collega Gerardine Bergmans staat er verslagen bij. "Het is klote en zwaar triest. De schrik zit er goed in. Ik had eerst niet in de gaten dat het ons pand was. Toen ik nog eens keek, zag ik de wagen van de kringloop staan. Het is zo onwerkelijk."

"Iedereen biedt hulp aan en wil de schouders eronder zetten."

Beide werknemers van de kringloopwinkel hebben een drukke maandag. "Klanten afbellen, leveranciers op de hoogte brengen, een noodpand regelen en iets van een werkplaats", somt Gerardine op. "Hier werken in totaal 180 mensen. Iedereen biedt hulp aan en wil de schouders eronder zetten. Dat is in ieder geval al heel fijn."

Yvonne vertelt dat de kringloopwinkel voor veel van de medewerkers hun tweede thuis is. "We zijn een sociaal bedrijf met een maatschappelijk belang waar mensen een tweede kans krijgen. Je hoort dat ze dit gaan missen en dat ze juist hiervoor hun bed uitkomen. Sommigen zeggen: 'Dit is mijn medicijn.' Voor die mensen moeten we doorgaan. We krijgen al hulp van de gemeente. Hopelijk hebben aan het einde van de week een nieuwe locatie."

"Sommige medewerkers staan er met tranen in de ogen.”

Aan steun geen gebrek, ziet ook bedrijfsleider Ton Dietvorst. Hij wordt bedolven onder de berichten van mensen die hun hulp aanbieden of hun steun betuigen. “Dat voelen we. We proberen zo snel mogelijk onze werkzaamheden op te pakken. Er komen ook veel medewerkers langs die willen helpen of behoefte hebben aan een praatje. Vanochtend zijn er al zo’n 35 langs geweest. Sommigen staan er met tranen in de ogen.”

Dietvorst is met de eigenaren van vrijstaande panden in gesprek om aan de slag te gaan. “We hebben al ergens ruimte waarin we goederen kunnen opslaan, zodat we het snel weer kunnen oppakken. Vanmiddag heb ik al drie bezichtigingen gepland voor nieuwe gebouwen.” De bedrijfsleider wil niet ingaan op de arrestatie van een man uit Valkenswaard. De politie verdenkt hem van brandstichting.

"In een uur tijd was alles weg."

Naast veel mensen die hulp komen aanbieden, trekken omwonenden er ook op uit om naar de verbrande resten van het bedrijf te kijken. "Ik hoorde om halfvijf een harde knal. Kort daarna ontving ik de NL-Alert", blikt buurtbewoner Noud Wets terug. "De brandweer kwam van een andere klus en kon hier gelijk aan de gang. Dit is verschrikkelijk. Ik kwam hier regelmatig. Er lagen hier veel waardevolle spullen. Ook de medewerkers zitten nu zonder werk. In een uur tijd was alles weg."

LEES OOK:

Kringloopwinkel verwoest door vuurzee: man (46) opgepakt

Enorme brand verwoest kringloopwinkel, huizen in de buurt ontruimd
'Een ongekende vuurzee', buurman moest huis uit vanwege brand kringloopzaak'

Foto: Ista van Galen
Foto: Ista van Galen
Foto: Ista van Galen
Foto: Ista van Galen
Foto: Ista van Galen
Foto: Ista van Galen
Foto: Ista van Galen
Foto: Ista van Galen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!