Politie overtreedt wet met gebrekkig communicatiesysteem C2000

27 juli 2023 om 18:26 • Aangepast 9 augustus 2023 om 02:04
nl
De veiligheid van agenten en burgers is niet gegarandeerd doordat het interne communicatiesysteem C2000 van de politie niet goed werkt. De politie overtreedt daarmee de wet. Dat concludeert de Nederlandse Arbeidsinspectie na onderzoek naar het netwerk, dat werd gedaan vanwege een klopjacht in Rijsbergen afgelopen maart. Agenten konden toen niet goed met elkaar communiceren door problemen met C2000. Dat meldt de NOS.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

De NOS heeft een aanwijzing van de arbeidsinspectie in handen waaruit blijkt dat C2000 in gebouwen 'in principe' geen bereik heeft. Buiten zijn er 107 'probleemgebieden' waar het netwerk onvoldoende radiodekking geeft.

Dat was bij de grote klopjacht in Rijsbergen ook het geval. De politie achtervolgde drie verdachten die een gewapende overval in België hadden gepleegd. Tijdens die achtervolging viel het C2000-netwerk meermaals uit. Agenten konden daardoor niet goed met elkaar communiceren. Levensgevaarlijk, noemde politievakbond ACP dat toen.

Voor de politiebond waren deze problemen de aanleiding om een klacht in te dienen bij de arbeidsinspectie. Dat deden ze samen met drie andere politievakbonden. Er waren al jaren problemen met het systeem. En dat terwijl agenten volgens de bonden op het C2000 systeem moeten vertrouwen.

Geen goede dekking
Uit het onderzoek blijkt ook dat er in bepaalde gebieden in Nederland op dit moment helemaal geen communicatie met C2000 mogelijk is. En dat terwijl communicatie met meldkamers en collega's in een crisissituatie 'noodzakelijk is om veilig het werk te kunnen doen', citeert de NOS. De veiligheid kan dan dus niet worden gegarandeerd voor agenten en burgers, concludeert de inspectie.

In crisissituaties is er ook een grote kans op overbelasting van het netwerk. Volgens de arbeidsinspectie kan onjuist gebruik ook voor overbelasting zorgen. "Een juist gebruik van het C2000-systeem, lees etherdiscipline, kan overbelasting van het C2000 netwerk bij grotere crisissituaties voorkomen."

Daarnaast blijkt dat de kennis over het gebruik van C2000 niet goed genoeg wordt bijgespijkerd bij agenten in verschillende politieregio's.

Wet overtreden
Volgens de inspectie wordt met de slechte dekking van het systeem en het niet goed bijspijkeren van de kennis de Arbeidsomstandighedenwet overtreden.

De politie kan geen bezwaar tegen dit oordeel maken. Maar krijgt wel twee weken de tijd om met een reactie te komen. Als dat is gebeurd, wordt het oordeel van de inspectie definitief. De politie heeft vanaf dan een half jaar de tijd om de dekking met C2000 te verbeteren. Voor het bijspijkeren van kennis bij agenten heeft de politie drie maanden de tijd.

Dat kan volgens de inspectie eigenlijk alleen door extra zendmasten te gebruiken. De politie wil 'uit principe liever niet meeliften op commerciële masten', maar het bouwen van nieuwe, eigen masten zou twee jaar kosten. Meeliften op bestaande commerciële zendmasten kan volgens de arbeidsinspectie al binnen een half jaar.

LEES OOK:

Nog meer problemen met falend politiesysteem C2000, verwacht minister

Falend communicatiesysteem bij politie: bonden dienen klacht in

Klopjacht op overvallers: 'Agenten liepen gevaar door falende communicatie’

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!