Video

Amerikanen die demonstreerden bij Vliegbasis Volkel mogen land jaar niet in

9 augustus 2023 om 17:27 • Aangepast 22 augustus 2023 om 02:01
nl
Vier Amerikanen die woensdag zijn aangehouden bij Vliegbasis Volkel, moeten Nederland binnen 28 dagen verlaten. Drie van hen mogen het land een jaar niet meer in. De andere elf demonstranten zijn woensdag aan het einde van de dag weer vrijgelaten. De actievoerders werden allemaal opgepakt omdat ze op het terrein van Vliegbasis Volkel probeerden te komen, door met schepjes een gat onder het hek te graven.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

De drie Amerikanen hebben een inreisverbod gekregen, omdat ze deze week meerdere keren zijn aangehouden bij demonstraties rond het militaire terrein in Volkel. Dat inreisverbod geldt ook voor de andere 26 landen die vallen onder het Schengengebied.

Het komt niet vaak voor dat de marechaussee om deze reden een inreisverbod oplegt. Meestal doet de marechaussee dat als iemand illegaal in Nederland is of al te lang in Nederland is gebleven.

Aangekondigde demonstratie
Sinds afgelopen maandag bivakkeren enkele tientallen activisten in de buurt van de vliegbasis. Ze demonstreren tot 10 augustus tegen kernwapens en CO2-uitstoot.

De actiegroep had eerder al aangekondigd woensdag het terrein op te willen gaan, door met roze schepjes tunnels onder het hek te graven. Daarna wilden ze op de landingsbaan gaan zitten 'om te stoppen met oefenen voor oorlog en vernietiging'.

Om dat te voorkomen, stonden woensdagochtend medewerkers van de vliegbasis, marechaussee, politie en handhaving klaar. Rond half twaalf startte de actie. Die duurde niet lang, want zodra de eerste scheppen de grond in gingen, werden de actievoerders aangehouden. Een woordvoerder van de marechaussee liet weten dat de demonstratie was toegestaan, maar het graven niet.

Verboden terrein
Dinsdag werden al tien demonstranten opgepakt, nadat ze over het hek klommen en op de start- en landingsbaan gingen zitten. Zij zijn inmiddels weer vrij. Het Openbaar Ministerie zal later bepalen of zij vervolgd worden omdat ze op verboden terrein kwamen.

Bekijk hier beelden van de actie:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!