Oorlogsveteraan Vincent Speranza (98) overleden, kwam graag naar Brabant

10 augustus 2023 om 12:24 • Aangepast 18 augustus 2023 om 02:02
nl
De Amerikaanse oorlogsveteraan Vincent Speranza is vorige week op 98-jarige leeftijd overleden. Hij wordt deze donderdag in de Amerikaanse stad Chicago begraven. Een kleine vier jaar geleden maakte hij zelf nog een parachutesprong boven Eerde. De jaren daarna keek hij toe hoe andere veteranen boven Sint-Oedenrode uit een vliegtuig sprongen. De organisatie van de komende herdenking van de bevrijdingsoperatie Operatie Market Garden zal hem gaan missen. Speranza had er graag weer bij willen zijn.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Speranza was een zoon van Italiaanse immigranten. In het Amerikaanse leger werd hij tot parachutist opgeleid. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ging hij naar Europa en werd hij met de 101st Airborne Division ingezet bij de bloedige strijd in de Ardennen.

De Amerikanen waren toen dagenlang omsingeld door de Duitse troepen en het peloton van Speranza leed grote verliezen. Zelf wist hij als enige machinegeweerschutter te overleven.

Vaak bij herdenkingen
Na de oorlog bleef Europa hem trekken. Volgens Erik van den Dungen, directeur van het Oorlogsmuseum Overloon, bracht hij de afgelopen jaren geregeld een bezoek aan Europa. De herdenkingen van D-Day, de dag dat de geallieerden hun bevrijdingsoperatie begonnen, en de Slag om de Ardennen wilde hij niet missen.

Ook in Brabant was Speranza vaak op bezoek. Zo stond hij vijf jaar geleden centraal op de eerste avond van ‘Museum in het donker’. Met deze activiteit wilde het Oorlogsmuseum Overloon extra bezoekers lokken. Janneke Kennis werkt bij het museum als communicatiemedewerker. Ze is al jaren bevriend met de Amerikaan en is ook bij zijn begrafenis. "Vincent geniet hier echt van, hij vindt dit geweldig”, zei ze in 2018 over de activiteit rondom de oorlogsveteraan.

'Feestbeest'
“Hij heeft ons gezegd waar hij alle decorstukken wilde hebben. Vincent is altijd een oorlogsheld gebleven, maar hij genoot ook van zijn trips die hij maakte naar Europa. De oud-paratrooper rookt sigaren, drinkt whiskey en als hij even de kans krijgt, zingt hij er ook nog bij."

En springen kon hij dus ook: in 2019. Dat deed hij samen met een andere oorlogsveteraan, Jim Martin. Dit gebeurde tijdens de herdenking van de bevrijding in Eerde. Martin is inmiddels ook overleden.

Kijk hier naar de sprong van Vincent Speranza en Jim Martin:

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!