Video

'Wat een geweld!' Kapotte stuw trekt ramptoeristen naar Grave

2 september 2023 om 16:29 • Aangepast 12 september 2023 om 02:06
nl
De kapotte stuw in Grave trekt veel bekijks. Op de brug bij de stuw hebben mensen uit de buurt, toeristen en dagjesmensen zich verzameld om te kijken naar de enorme hoeveelheid water die zich door de stuw perst.
Profielfoto van Janneke BoschProfielfoto van Jan Peels
Geschreven door

"We waren in de buurt, dus we komen even kijken", zegt een man die met zijn fiets is gestopt op de brug. Onder hem raast het Maaswater. "Ik vind het wel leuk", zegt hij, voor hij zich realiseert dat 'leuk' niet het juiste woord is. "Het is ook heel erg. Ik ben zelf ook motorbootje-vaarder. Dus het is heel erg. En spannend ook."

"Dit gaat harder dan je denkt."

Even verderop staat een man die pasgeleden zelf nog met zijn boot over de Maas voer, in de zomervakantie. "We hebben geluk dat we niet vandaag terugkomen, anders hadden we hier vastgezeten." Ook hij is onder de indruk van de kracht waarmee de Maas zich door het gat in de stuw perst. "Dit gaat harder dan je denkt."

Door het gat daalt het water in de Maas, met ongeveer 5 centimeter per uur. Hoe lang het nog duurt voor de stuw in de Maas weer gemaakt is, is nog onduidelijk. Volgens een medewerker van Rijkswaterstaat is daar pas wat over te zeggen, als duidelijk is hoe de situatie er onder water uitziet. In de tussentijd blijft het waterpeil in de Maas dus zakken. "We hebben zoveel mogelijk mensen, bedrijven, jachthavens en alle betrokkenen gewaarschuwd."

"Moeilijk of niet moeilijk, het zal toch opgelost moeten worden."

De herstelwerkzaamheden zijn niet gemakkelijk, mede door de heftige stroming die er is. Al is dat voor de medewerker van Rijkswaterstaat geen excuus. "Moeilijk of niet moeilijk, het zal toch opgelost moeten worden", zegt hij nuchter. Op de site van Rijkswaterstaat worden de laatste ontwikkelingen bijgehouden.

Op de brug is het intussen weer wat drukker geworden met mensen die even komen kijken. "Wat een geweld, hè", verzucht een man die naar het stromende water staat te kijken. "Wat een ellende weer. Ik woon hier vlakbij. Dus toen ik het las, wilde ik toch even komen kijken." Hij ziet het somber in. "Het peil is al aardig gezakt. Ik hoop maar dat ze het gefixt krijgen."

Op deze beelden is goed te zien hoe het water door de kapotte stuw stroomt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!