Gestolen schilderij Lentetuin van Van Gogh is weer boven water

12 september 2023 om 11:41 • Aangepast 22 september 2023 om 02:04
nl
Het schilderij Lentetuin van Vincent van Gogh dat drie jaar geleden geroofd werd uit het museum Singer in Laren is weer boven water. Het werk Lentetuin verbeeldt de pastorietuin in Nuenen in het voorjaar. Kunsthistoricus en -detective Arthur Brand zorgde ervoor dat het schilderij weer terug bij het museum kwam. Dat gebeurde met hulp van een kunstrover en het criminele circuit. Brand wil niet zeggen van wie hij het schilderij heeft terug gekregen.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Dat meldt De Telegraaf. Het schilderij werd op 30 maart 2020 gestolen. De krant deed samen met Brand 3,5 jaar onderzoek naar de roof en volgde het spoor van het miljoenenwerk tot de teruggave maandagmiddag. De diefstal was wereldnieuws..

Onder de arm meegenomen
Het schilderij was door het Groninger Museum uitgeleend aan het Singer. In coronatijd werd het schilderij 's nachts gestolen uit het museum. Een man sloeg met een moker glazen deuren aan diggelen en nam het werk Lentetuin onder zijn arm mee. Ook een werk van Frans Hals werd kort daarna op dezelfde wijze uit een museum in Leerdam geroofd. De twee schilderijen hebben samen een waarde van zo'n 17 miljoen euro.

Na een dna-hit in april 2021 werd Nils M. opgepakt: een kunstrover en beroepscrimineel uit Frankrijk. Hij werd veroordeeld tot acht jaar cel voor de roof van de twee werken. De werken waren in criminele handen gekomen en werden als ruilhandel ingezet. Brand onderhandelde, maar kreeg de Van Gogh niet terug.

Brand wil niet vertellen van wie hij het schilderij wel heeft teruggekregen. Afgelopen weekend ontmoette de kunstdetective in Amsterdam de man die vertelde het werk te hebben. Maandagmiddag gaf hij de Lentetuin aan Brand.

LEES OOK:

Vincent van Goghs pastorietuin in Nuenen gestolen uit museum

Diefstal Van Gogh: verdachte gepakt maar schilderij nog steeds spoorloos

'Lentetuin' van Vincent van Gogh gestolen: acht jaar tegen verdachte geëist

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!