Oplichter die rekeningen leegroofde met gestolen bankpasjes opgepakt

23 september 2023 om 18:55 • Aangepast 3 oktober 2023 om 02:01
nl
Een oplichter die zich voordeed als medewerker van een bank en bij mensen aan huis bankpasjes en bijbehorende pincodes ontfutselde, is vrijdag aangehouden in Bergen op Zoom. De politie hield de man aan in een woning aan de Meidoornlaan. De 30-jarige verdachte heeft geen vast woon- of verblijfplaats.
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door

Rechercheurs van het district Zeeland verdenken hem van meerdere gevallen van bankhelpdeskfraude. Die zou hij niet alleen in Zeeland en West-Brabant hebben gepleegd, maar ook op andere plaatsen in Nederland. De man wordt verdacht van zogeheten cybercriminaliteit. Hij zit nog vast. Het onderzoek is nog in volle gang.

Bankrekening
De verdachte maakte gebruik van de truc waarbij hij mensen belde en zich voordeed als bankmedewerkers. De slachtoffers konden in het beeldscherm van hun telefoon soms het daadwerkelijke nummer van hun bank zien. Daarbij gebruikte de oplichter gedetailleerde gegevens van zijn slachtoffers, zoals rekeningnummers. Hij maakte iedereen wijs dat hun bankrekening niet meer veilig was.

Daarna kregen de slachtoffers de vraag om zelf hun hele banksaldo met één of meer overboekingen zogenaamd ‘veilig te stellen op een kluisrekening’. Dat bleek uiteraard een rekening van de oplichter.

Smoes
Ook passen dit soort oplichters nog een variant toe. Daarbij komt zogenaamd iemand van de bank de pinpas ‘met spoed’ bij mensen thuis ophalen en wordt de pincode met een of andere smoes ontfutseld. Daarna wordt het geld snel van de bankrekening geplunderd.

LEES OOK:

Alleenstaande hoogbejaarden opgelicht: vrouw uit Nistelrode aangehouden

Nepbankmedewerkers bestelen drie ouderen voor duizenden euro's

Vrouw van over de 100 in de val gelokt door oplichtster van 21

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!