Video

Man loopt dwarslaesie op bij kogelregen, daders moeten negen jaar cel in

25 september om 14:50 • Aangepast 4 oktober om 02:02
nl
Johanny P. (24) uit Veldhoven en Brayend M. (27) uit Eindhoven die vorig jaar in Eindhoven een stadgenoot hebben neergeschoten, moeten negen jaar de cel in. Dat heeft de rechter in Den Bosch maandag bepaald. Ze moeten het slachtoffer ook een schadevergoeding betalen van ruim 200.000 euro. Het 33-jarige slachtoffer werd voor de deur van een huis aan het Titanpad in Eindhoven onder vuur genomen. Hij overleefde de kogelregen, maar liep wel een gedeeltelijke dwarslaesie op. Er was ook negen jaar cel geëist.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De schietpartij was binnen 27 seconden voorbij. In dat korte tijdsbestek werd het slachtoffer van dichtbij drie keer in zijn rug en eenmaal in zijn linkerbeen geraakt. Twee kogels hadden zijn rechterbeen geschampt. De Eindhovenaar zit sinds die aanslag op de vroege morgen van 29 oktober in een rolstoel en hij zal nooit meer kunnen lopen.

Gevolg van ruzie
Met de explosie van geweld kwam een eind aan een maanden durende ruzie tussen de twee nu veroordeelde Antillianen en het slachtoffer. Tijdens de rechtszaak werd niet duidelijk wat de aanleiding was van het conflict. Wel dat de gemoederen hoog waren opgelopen.

Het liep die oktoberochtend helemaal uit de hand toen het slachtoffer met een vriend de twee Antillianen wilden opzoeken in het huis van de vriendin van één van hen. Toen bleek dat ze daar niet waren, trokken ze uit boosheid de cameradeurbel van de muur. Daarna vertrokken ze weer en bleef de vrouw in doodsangst achter.

Toen een van de Antillianen dit hoorde, werd hij zo boos dat hij samen met zijn stapmaat naar het huis aan het Titanpad ging, waar het slachtoffer was. Hier ging het snel.

'Zelfverdediging'
Volgens de mannen voelden ze zich bedreigd, omdat het latere slachtoffer een pistool leek te trekken. Uit zelfverdediging zouden toen de zes kogels zijn afgevuurd, waarna de daders er als een haas vandoor gingen.

De daders vertelden tijdens de rechtszaak, twee weken geleden, dat ze spijt hebben dat het zo is gelopen. Ze vonden het ‘echt kut’ dat de neergeschoten man nu in een rolstoel zit en dat hij maar moet afwachten of hij ooit weer kan lopen.

Allebei even schuldig
Johanny P. was de schutter en zijn vriend Brayend M. (27) had het doorgeladen pistool bij zich. Volgens de rechter hebben beide verdachten daarmee een wezenlijk aandeel in de schietpartij. Er is volgens de rechter dan ook geen aanleiding om onderscheid te maken tussen de rollen van de verdachten. Daarom krijgen ze allebei een celstraf van negen jaar.

De rechter houdt er rekening mee dat het slachtoffer nu in een rolstoel zit en altijd afhankelijk zal zijn van een aangepast huis, hulpmiddelen en begeleiding. Ook zijn werk als leerling-stukadoor kan hij niet meer doen. Zijn leven en dat van familie en vrienden zal volgens de rechter nooit meer hetzelfde zijn.

LEES OOK: Man loopt dwarslaesie op bij schietpartij bij voordeur: 9 jaar cel geëist

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!