Door plotse dood van Yvon K. wordt waarheid over 'gifmoord' nooit duidelijk

25 september 2023 om 13:55 • Aangepast 4 oktober 2023 om 02:02
nl
Wie vergiftigde Chris Grinwis in Halsteren? Hoe gebeurde dat en waarom? Die vragen zou de rechtbank in Breda woensdag beantwoorden. Dat antwoord komt er vrijwel zeker niet meer. Yvon K. uit Tilburg, de enige verdachte in de zaak, is maandagochtend dood gevonden. Iemand die dood is, kan in ons land niet worden veroordeeld. Nu ze dood is gaat de omvangrijke erfenis van de voormalige supermarkteigenaar vermoedelijk naar de kinderen van Yvon.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Advocate Ester Vroegh is hoorbaar onder de indruk in haar eerste reactie op het overlijden van haar cliënte Yvon K. "Drie jaar lang zo strijdvaardig en dan dit. Vanochtend nog had ze me nog een mail gestuurd. Niets daarin wees erop dat ze van plan was om zichzelf van het leven te beroven." Over de inhoud van de mail wil ze verder niks kwijt.

Brandweer
Maandagochtend 10.31 uur: op de brandweerkazerne in het centrum van Tilburg wordt een brandweerwagen opgeroepen om de politie bij te staan. De brandweerlieden moeten met gepaste spoed naar de Nieuwe Bosscheweg in Tilburg. Ze zijn er mogelijk om de voordeur open te breken.

Nauwelijks een uur later roept de meldkamer in Bergen op Zoom de politiewoordvoerder op. Die voert het woord als er een dode wordt gevonden, want dat is het geval.

'Onverteerbaar'
Advocate Ester Vroegh is dan al op de hoogte gebracht. Met ontzetting volgt ze de ontwikkelingen. Ze hoopt er het beste van. Maar ze denkt ook al vooruit, aan de gevolgen: geen vonnis, geen uitspraak woensdag. 'Onverteerbaar voor alle nabestaanden', noemt ze dat.

Rond het middaguur twittert de politie dat er een dode is gevonden in het huis aan de Nieuwe Bosscheweg. En dat er sporenonderzoek komt om de doodsoorzaak vast te stellen. De advocate krijgt de bevestiging dat het inderdaad Yvon is.

Moord
Yvon K. is geboren op 24 juni 1959 in Tilburg. Ze overleed op 64-jarige leeftijd in haar geboorteplaats. Net voor de uitspraak, want woensdag zou de rechtbank in Breda een oordeel over haar vellen.

De verdenking was niet mals: ze werd beschuldigd van het opzettelijk met gif doden van haar nieuwe vriend Chris Grinwis, vermogend supermarkteigenaar in Halsteren. Het OM wilde dat ze 18 jaar celstraf kreeg voor die moord en 1 jaar voor witwassen. Ze had een fors geldbedrag van meer dan twee ton in een kluis en kon niet goed uitleggen hoe ze eraan kwam, volgens de officier van justitie.

Er hing dus een forse celstraf boven haar hoofd. Als ze die zou krijgen zou ze volgens de huidige regels pas na haar tachtigste worden vrijgelaten.

Yvon was consulente van euthanasievereniging NVVE en kon mensen wegwijs maken bij een zelfgekozen levenseinde. Mocht het ooit zover komen dan had ze voor zichzelf ook wat bewaard. "Mijn eigen flesje lag in de kast, voor mijn eigen autonomie", vertelde ze op haar proces.

Proces stopt
Ze is nu zelf dood. Als een verdachte sterft tijdens een rechtszaak, betekent dat meestal dat de rechtbank volgens planning in het openbaar bijeenkomt en officieel moet vaststellen dat de verdachte is overleden.

Die situaties doen zich vaker voor. Er volgt dan wel een uitspraak maar niet een gangbaar vonnis waarbij (on)schuld wordt vastgesteld. Simpel gezegd: veroordelen of vrijspreken kan niet meer.

Het Openbaar Ministerie wordt in zo'n geval als eisende partij niet-ontvankelijk verklaard. Daarmee eindigt woensdag waarschijnlijk de rechtszaak, zonder dat we ooit zullen weten hoe de rechtbank tegen deze moordzaak aankeek.

Voor nabestaanden en betrokkenen is dat een frustrerend einde omdat vragen onbeantwoord blijven. Zonder de zelfdoding was dat al duidelijk. De twee officieren van justitie in deze zaak waarschuwden er ook al voor dat er vragen onbeantwoord blijven.

In shock
Ook de nabestaanden van een eerdere partner van Yvon K, John Boom, zijn geschokt door de plotselinge dood van Yvon K., zegt hun advocaat Geoffrey Woodrow. John Boom overleed in 2011, officieel doordat hij zelf een einde aan zijn leven had gemaakt. Hij had toen een relatie met Yvon K . Net als bij Chris Grinwis was zijn testament aangepast ten gunste van Yvon. De kinderen Boom hebben een tijd terug alsnog aangifte gedaan en een verklaring afgelegd aan justitie. Zij denken dat Yvon K ook hun vader heeft vermoord.

"Ze kunnen nu helemaal niets meer", zegt Woodrow. "De familie is gewoon in shock. Die mevrouw heeft al eerder voorkomen dat ze afscheid konden nemen van hun vader. Nu hoopten ze op gerechtigheid. Maar zelfs dat wordt ze ontnomen."

Het relaas van deze familie kwam kort ter sprake in het proces maar zat niet in de aanklacht.

Testament
Voor de nabestaanden van Chris Grinwis en zijn eerder overleden vrouw Mia is er nog een andere vraag die voorlopig onbeantwoord blijft: hoe zit het met het testament van Chris? De nu overleden Yvon was de enige erfgename. Het ligt het meest voor de hand dat alle kapitaal en bezittingen naar haar kinderen en familie gaan. Bijvoorbeeld een dochter, want met de rest van haar kinderen is het contact verbroken.

Misschien hadden de nabestaanden van Chris en Mia nog een kleine kans om de erfenis 'terug te halen' na een eventuele veroordeling van Yvon. Maar die kans, als die er al ooit was, lijkt verder weg dan ooit.

In de video hieronder vertellen we je het hele verhaal van 'De Gifmoord'.

Wachten op privacy instellingen...

Praten over gedachten aan zelfdoding helpt. Je kunt 24 uur per dag bellen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0800 0113 of chatten via en 113.nl.

Lees ook:

Wat als een verdachte een rechtszaak niet overleeft?

Gifmoord-verdachte Yvon K. dood gevonden in haar huis in Tilburg

Advocaat zag dood Yvon K. niet aankomen: ‘Ongelofelijk heftig’

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!