Video

Advocaat zag dood Yvon K. niet aankomen: ‘Ongelofelijk heftig’

25 september 2023 om 13:37 • Aangepast 3 oktober 2023 om 17:08
nl
Esther Vroegh, de advocaat van gifmoordverdachte Yvon K., zag de dood van haar cliënte niet aankomen. Yvon K. werd maandagmorgen dood gevonden in haar huis in Tilburg. Vroegh gaat ervan uit dat Yvon K. zelfmoord heeft gepleegd. “Het is ongelofelijk heftig, zeker na een juridische strijd van een aantal jaar.”

Vroegh kreeg het nieuws over de dood maandagochtend te horen. "Ik heb de dochter en een vriendin aan de telefoon gehad. Zij maakten zich zorgen, omdat ze haar niet meer konden bereiken", vertelt de advocate. Vervolgens kwamen de hulpdiensten massaal naar het huis van K. en werd ze dood gevonden.

"In het verleden zei ze wel eens dat ze het niet meer zag zitten."

Ze vindt het wrang dat de uitspraak in de zaak, die eigenlijk woensdag zou zijn, nu niet meer komt. "Er zal nooit meer duidelijkheid komen, in het zicht van de finish." Vorige week had de advocate nog contact met haar cliënt. Ze zag haar dood niet aankomen. "In het verleden zei ze wel eens dat ze het niet meer zag zitten. Ze had zoveel problemen die opgelost moeten worden. Maar haar vechtlust was de laatste tijd wel weer terug", zegt Vroegh.

"Vanochtend nog had ze me nog een mail gestuurd. Niets daarin wees erop dat ze van plan was om zichzelf van het leven te beroven." Over de inhoud van de mail wil ze verder niks kwijt.

Volgens Vroegh komt er nu geen beslissing van de rechtbank. "Juridisch is het zo dat de rechtbank geen uitspraak meer kan doen. Er komt geen schuldigverklaring of vrijspraak. De betrokkenen zullen geen uitsluitsel krijgen. Het zou voor hen veel rust geven als er wel een uitspraak zou zijn."

"We zullen nooit weten hoe het zit."

Dat Yvon K. de zaak na bijna een jaar in voorarrest thuis mocht afwachten, is volgens haar advocaat niet gebruikelijk. K. werd verdacht van moord en witwassen. "Normaal zou zo iemand in de cel blijven, maar van de rechtbank mocht ze na een jaar de zaak thuis afwachten. Het gaf haar wel hoop op een positieve uitkomst. We zullen het nooit weten hoe het zit."

Praten over gedachten aan zelfdoding helpt. Je kunt 24 uur per dag bellen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0800 0113 of chatten via en 113.nl.

Hulpdiensten kwamen maandagmorgen massaal naar het huis van Yvon K. in Tilburg.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!