Video

Online daten kan gevaarlijk zijn: 9 tips om te voorkomen dat het misgaat

3 oktober 2023 om 20:00 • Aangepast 13 oktober 2023 om 02:04
nl
Je denkt dat je online een leuke date aan de haak hebt geslagen en maakt een afspraakje, maar zodra je de deur opent blijkt het foute boel. Het overkwam de 55-jarige John uit Dongen. Hij werd zondagavond mishandeld nadat hij met iemand afsprak via de homodatingapp Grindr. En het is niet de eerste keer dat een online date verkeerd afloopt.
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

Meerdere keren per jaar gebeurt het dat mensen tijdens een date slachtoffer worden van oplichters of mishandeling. En soms loopt het zelfs op een gruwelijke manier af, zoals twee jaar geleden in Boxmeer. Tonprater Frank Schrijen werd toen in elkaar geslagen, beroofd en uiteindelijk om het leven gebracht.

"Tegenwoordig weten oplichters steeds beter wat werkt."

Online daten is tegenwoordig heel normaal, maar afspreken met een vreemde blijft een risico. Vooral bij Grindr, ziet ook datingexpert Ilse Jespers. Gebruikers kunnen daar anoniem chatten. Dat is fijn als iemand nog niet uit de kast is, maar mensen kunnen zich ook anders voordoen dan ze zijn. “Homoseksualiteit wordt nog steeds niet door iedereen geaccepteerd. Mensen die kwaad willen zoeken daar hun slachtoffers.”

Maar ook bij andere apps zoals Tinder gaat het weleens mis. Volgens Ilse gaat het daar vaak om oplichting en overvallen. “Het belangrijkste is om te vertrouwen op je intuïtie”, zegt ze. “Als iemand je heel snel wil ontmoeten, moet je bedenken wat daar de reden van is. En of daar niet iets achter zit.”

Ilse heeft haar eigen datingsite, Matchmaker Brabant, en de profielen daarop controleert ze dagelijks. “Ik kijk naar profielfoto’s, mailadressen en wat mensen antwoorden op een aantal verplichte vragen.” Toch vindt ze het steeds lastiger worden om nepprofielen eruit te halen. “Eerst waren het bijvoorbeeld Russische stewardessen, maar tegenwoordig weten oplichters steeds beter welke foto’s werken.”

"Spreek de eerste keer zeker niet thuis af."

Als iemand echt verkeerde bedoelingen heeft, kan diegene er volgens haar tussendoor glippen. Daarom heeft Ilse een aantal tips:

  • Videobel elkaar van tevoren en leer iemand eerst beter kennen. Zeker bij een onenightstand.
  • Google degene met wie je contact hebt. Probeer te controleren of naam en foto's kloppen.
  • Spreek af met één persoon of in gelijke aantallen. Dan ben je niet in de minderheid.
  • Spreek af op een veilige plek waar meer mensen zijn. De eerste keer dus niet thuis.
  • Overdag afspreken zorgt er voor dat je minder anoniem en beter zichtbaar bent.
  • Met een videodeurbel kun je checken wie er voor de deur staat. Als je het niet vertrouwt, doe dan niet open.
  • Hou iemand op de hoogte van je date en waar je afspreekt. Dan hoef je nog niet te zeggen met wie, maar deel je locatie.
  • Maak nooit geld over. Als iemand om geld vraagt, gaat het niet om de liefde.
  • Als het onverhoopt toch misgaat, doe dan altijd aangifte. Zo voorkom je misschien nieuwe slachtoffers.

Ilse benadrukt dat er niets mis is met online daten. "Het is een mooie mogelijkheid om elkaar te leren kennen. In de kroeg kan er net zo goed iemand met verkeerde bedoelingen tussen zitten", zegt ze. "Maar voel aan of iemand eerlijk is. En als je twijfelt, doe het dan (nog even) niet."

John uit Dongen werd mishandeld toen hij met iemand afsprak via een dating-app:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!