Video

Tim werd gedood door een kogel van het arrestatieteam: een reconstructie

4 oktober 2023 om 16:00 • Aangepast 13 oktober 2023 om 02:05
nl
De agent die Tim van der Boor per ongeluk doodschoot in Waalwijk stond dinsdag voor de rechter. Tegen hem werd 60 uur taakstraf geëist voor dood door schuld. Wat gebeurde er nu precies? Een reconstructie.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Agent XZ4007 is lid van een arrestatieteam en vanwege zijn gevaarlijke beroep mag zijn naam niet bekend worden. Het is zijn jongensdroom na een carrière bij het Korps Mariniers. Hij doorstaat de opleiding van 18 weken tot AT’er en is al 5 maanden aan het werk bij Dienst Speciale Interventies (DSI) als hij naar Waalwijk wordt gestuurd. De dienst is onderdeel van de Nationale Politie en kan bijvoorbeeld optreden als arrestatieteam of om een gijzeling te beëindigen.

Op 17 maart 2022 is agent XZ4007 ’s morgens vroeg al in actie. Die dag stond hij om 03.00 op om in alle vroegte een gevaarlijke verdachte elders in het land van zijn bed te lichten.

Na deze succesvolle arrestatie gaat XZ4007 naar huis om even te relaxen. Hij is standby, want het arrestatieteam kan elk moment weer ingezet worden. Op dat moment houdt een observatieteam van de politie Tim van der Boor (27) en zijn vriendin Raisa in de gaten. Zij zijn verdachten in een lopend drugsonderzoek. Tim zou handelen in hasj en wiet.

Tim verblijft meestal bij zijn moeder in Dordrecht, maar leeft ook vaak in zijn auto. Hij staat bekend als vuurwapengevaarlijk en zijn uitspraak dat hij een vuurgevecht met de politie niet uit de weg gaat, maakt het noodzakelijk dat een speciaal team hem inrekent.

Het arrestatieteam van XZ4007 wordt alvast opgetrommeld omdat de politie denkt de twee deze dag te kunnen aanhouden. Het AT met XZ4007 verzamelt om twee uur ’s middags in Tilburg in afwachting van verdere instructies. Als Tim en Raisa worden gezien in Waalwijk, verplaatst het team zich naar Sprang-Capelle om snel toe te kunnen slaan als dat nodig is.

Om 19.05 uur parkeert Tim zijn Ford Fiesta op het Larixplein aan de oostkant van Waalwijk, vlakbij het RKC-stadion. De twee kletsen wat en roken wat wiet. Ze hebben geen idee dat het arrestatieteam van XZ4007 op dat moment met hoge snelheid naar het Larixplein onderweg is.

Ze komen met vier auto’s: de stopauto voorop, de pakauto met XZ4007 erachter, gevolgd door een commando-auto en een materiaalbus. XZ4007 zit linksachter in de snelle BMW en luistert mee met het observatieteam. Zijn taak is om de bestuurder naar de juiste plek te navigeren. Ook is het zijn taak om straks de bestuurder van de verdachte auto op te pakken.

Zo heeft elke inzittende van de pakauto zijn eigen taak, volgens een vaste procedure. Collega’s aan de andere kant van de auto moeten Raisa arresteren.

Om 19.10 uur stuiven de vier auto’s het Larixplein op. De Ford Fiesta staat in een parkeervak bij een flat. De stopauto die normaal een verdachte auto blokkeert, rijdt de Fiesta voorbij, omdat deze eigenlijk al vaststaat. De pakauto met XZ40007 remt hard, net achter de Fiesta. En dan gaat het snel.

XZ4007 gooit het portier van de BMW open en rent naar de linkerkant van de Fiesta. In zijn linkerhand heeft hij een zaklamp aan een koordje. Hij schijnt Tim in het gezicht om hem te verblinden en verwarren. Hij laat daarna de zaklamp los en probeert met zijn linkerhand het portier te openen, maar dat zit op slot. Zijn rechterhand zit op dat moment op zijn holster waarin zijn Glock dienstpistool zit.

Als het portier niet opengaat, gaat XZ4007 over op plan B, zoals geleerd in de ‘procedure statische auto’. Hij loopt iets door en draait zich om richting Tim en roept ‘Politie’, terwijl hij zijn wapen trekt en met beide handen op de auto richt. Door de greep van de Glock stevig vaste te pakken gaat het laserlampje aan. Tim weet nu dat het menens is en in alle verwarring moet hij zijn handen zo snel mogelijk op het zijraam plaatsen van XZ4007 om zeker te weten dat hij niets geks van plan is. Maar, zover komt Tim niet.

Er klinkt ineens een doffe knal, glasgerinkel en veel geschreeuw. XZ4007 is zelf ook verbaasd en geschrokken. Hij ziet het raam versplinteren, maar beseft niet dat hij de kogel zelf heeft afgevuurd. Hij ziet dat Tim is geraakt en wil hem nog helpen, maar een collega trekt hem terug.

Leden van het arrestatieteam na de aanhouding. Foto: Iwan van Dun/SQ Vision.
Leden van het arrestatieteam na de aanhouding. Foto: Iwan van Dun/SQ Vision.

Tim is levensgevaarlijk gewond geraakt. Zijn duim is doorboord en de kogel is daarna dwars door zijn hals gegaan. Tim verliest zo snel bloed door een slagaderlijke bloeding dat de aangerukte defibrillator niet eens meer wordt gebruikt. Ook de traumaheli keert weer om.

Raisa is ondertussen geboeid en geblinddoekt afgevoerd. Tim sterft naast zijn geparkeerde auto. Raisa hoort pas ’s avonds in de cel dat Tim er niet meer is. Tims moeder wordt ’s nachts uit bed gebeld.

De arrestatieprocedure werd perfect uitgevoerd door het arrestatieteam, zo bleek dinsdag voor de rechtbank in Utrecht. Alleen had het dienstwapen van XZ4007 nooit zomaar mogen afgaan.

XZ4007 weet niet hoe dat heeft kunnen gebeuren, vertelde hij de rechters. Hij werkte eerder bij het Korps Marinier als scherpschutter en weet daardoor alles van wapens en veiligheid. Volgens hem heeft hij zijn vinger bij zulke procedures altijd gestrekt op de slede, zoals voorgeschreven, en niet op de trekker.

Volgens de officier van justitie is het XZ4007 te verwijten dat Tim dodelijk werd geraakt. Zijn vinger zat toch te dicht op de trekker. Volgens zijn advocaat kan het ook zijn dat XZ4007 alles goed deed, maar dat hij door een schrikreactie zijn hand tot een vuist balde en de trekker overhaalde.

De rechter doet 31 oktober uitspraak in deze zaak.

LEES OOK:

Man per ongeluk doodgeschoten, 60 uur taakstraf geëist tegen politieman

Tim (27) door politiekogel in de hals geraakt: hoe kon het zo misgaan?

Moeder van Tim blij dat politie fout toegeeft: 'Maar krijg hem niet terug'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!