Jo (73) woont aan stinkende beek: 'Vroeger heb ik hier nog gezwommen'

4 oktober 2023 om 19:30 • Aangepast 13 oktober 2023 om 02:04
nl
Het water in de Zandleij bij Cromvoirt is vies en stinkt. Eerder dit jaar voelden mensen die op een bootje het gras aan de oever maaiden zich opeens niet lekker, mogelijk door de chemicaliën in het water, zo meldde Omroep Brabant woensdag. De 73-jarige Jo van Balkom woont al zijn hele leven aan de beek: "Ik vertrouw het al jaren niet."
Profielfoto van Wim HeesterbeekProfielfoto van Jan Waalen
Geschreven door

Waterschap De Dommel doet onderzoek naar de oorzaak waardoor de medewerkers zich niet lekker voelden. Maar dat de waterkwaliteit in de Zandleij te wensen overlaat is geen geheim.

De beek zit vol afvalwater en het lukt niet daar alle medicijnresten en chemische stoffen uit te filteren. Omwonenden wordt daarom aangeraden niet met het water in aanraking te komen, hetzelfde geldt voor dieren. De oever wordt sinds kort gemaaid vanaf de kant, medewerkers zitten in een afgesloten cabine.

"Zwemmen hoorde bij de jeugd in die tijd."

Jo van Balkom heeft een biologische boerderij aan de Zandleij en woont al zijn hele leven aan de beek. In al die jaren is er veel veranderd. "Vroeger gingen we vaak zwemmen in de Zandleij, en palingen vangen. Die aten we ook gewoon op, het hoorde bij de jeugd uit de buurt in die tijd", zo vertelt hij.

Zwemmen in de Zandleij zou hij nu, ook zonder waarschuwing van het waterschap, niet meer doen. Het water is zwartbruin van kleur, stinkt verschrikkelijk en er groeien nog maar weinig planten in de beek. "De tijd van zwemmen is al even achter de rug. Ik maak me zorgen, ik vertrouw het al jaren niet. En de laatste tijd is het zeker niet beter geworden."

"Elk jaar meer pijn dat ik het water heb gebruikt."

Van Balkom laat zijn koeien al lang niet meer van het water drinken, die krijgen tegenwoordig kraanwater. Maar het gebied rond de beek heeft veel last van de droogte, dus het land beregent hij nog wel met water uit de beek. "Ik probeer het te beperken, maar soms heb je geen andere keuze. Het kost me elke jaar meer kiespijn om dat water te gebruiken."

Dat komt onder meer omdat Van Balkom een biologisch bedrijf runt. Dat hij dat doet pal naast zo'n vervuilde beek voelt niet goed. "Ik ben 27 jaar geleden over gegaan op biologisch. Niet om er financieel beter van te worden, maar uit zorgen voor de natuur en hoe het verder gaat met de landbouw. Dat dan naast mijn bedrijf zo'n sloot loopt, voelt niet lekker, zacht uitgedrukt."

"We kunnen dit niet verkopen aan de wereld."

Zelf is Jo nog niet ziek geworden, terwijl het water zo ongeveer 'onder zijn bed doorloopt'. "Maar voor ons zal het ook wel niet gezond zijn waarschijnlijk." Volgens het waterschap komt het water uit de Zandleij uiteindelijk uit in grotere rivieren, waar het mengt met ander water. Van Balkom: "Waar het ook terecht komt, die stoffen blijven ergens waar ze niet thuishoren. We kunnen dit niet verkopen aan de wereld, dat de gemeenschap zulk vies water loost."

Het waterschap laat weten dat de kwaliteit van het water de laatste tijd niet verslechterd is. Ook is het nog maar de vraag of de medewerkers zich niet lekker voelden door het slechte water, of door iets anders. Eind dit jaar moet het onderzoek daarnaar afgerond zijn. Ondertussen wordt de zuiveringsinstallatie in Tilburg gemonderniseerd.

Volgens Van Balkom mag het allemaal wel wat sneller. "Ze zijn op z'n minst een beetje traag. Ik kan me niet voorstellen dat ze dit niet al jaren hebben zien aankomen. Hopelijk zorgt de aandacht van de media dat het nu allemaal wat sneller gaat. Dit kan zo niet langer."

LEES OOK: Ziek na maaien van oevers: waterschap waarschuwt voor chemische stoffen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!