Activisten blokkeren ingang Rabobank: 'Stop met verwoesten van de natuur'

11 oktober 2023 om 11:38 • Aangepast 20 oktober 2023 om 02:04
nl
Een groepje van ruim dertig klimaatactivisten blokkeert woensdag de ingang van de Rabobank aan de Fellenoord in Eindhoven. Het gaat om activisten van Extinction Rebellion en Greenpeace. Met spandoeken en verkleed als varkens en koeien staan ze voor het gebouw. Niemand kan het gebouw in of uit. Volgens een woordvoerder vertrekken ze pas als de Rabobank aan twee eisen gaat voldoen.
Profielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

De klimaatactivisten wilden in eerste instantie het gebouw binnendringen en bezetten. Maar toen ze aankwamen bij de ingang van de Rabobank, werden ze al opgewacht door beveiligers en de politie. Daarom blokkeren de activisten nu de hoofdingang en de personeelsingang aan de achterkant. Ze hebben spandoeken opgehangen met teksten als 'Stop killing us' en lopen rond in dierenpakken.

'Geen geld naar landbouw'
De Rabobank is niet willekeurig gekozen door de activisten. “De bank moet beloven geen geld meer te steken in landbouw die leidt tot natuurverwoesting én ze moeten de schade betalen die is aangericht door de landbouw”, zet woordvoerder Ronald van Marlen de standpunten van de actiegroep uiteen.

Die 'stikstofschade' heeft Greenpeace laten uitrekenen. “Hierin zijn de kosten meegenomen van onder andere water-, land- en luchtvervuiling, en de impact hiervan op de gezondheid van mensen", volgens Van Marlen. Het loopt volgens de klimaatactivisten in de miljarden.

'Statement maken'
Op de grond voor de hoofdingang zit een vrouw met een bord waarop staat 'Rabobank = gifgroen'. "We willen dat de Rabobank eindelijk verantwoordelijkheid gaat nemen", zegt ze. "De Rabobank weet heel goed wat de verwoestende gevolgen zijn van al het geld dat ze steken in de landbouw." Ze doet regelmatig mee aan acties van Extinction Rebellion. "Het is helaas niet gelukt om het pand binnen te dringen, dat is altijd spannend of het gaat lukken. Maar op deze manier willen we alsnog een statement maken."

De politie laat weten voorlopig niet in te grijpen bij de actie. "Iedereen heeft het recht om te demonsteren, en het gebeurt hier rustig", zegt de politie.

Extinction Rebellion demonstreert ook op drie andere plekken in Nederland.

Foto: Noël van Hooft.
Foto: Noël van Hooft.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!