Video

Vlucht met gestrande Nederlanders uit Israël geland op vliegbasis Eindhoven

11 oktober 2023 om 22:54 • Aangepast 21 oktober 2023 om 02:00
nl
Op de militaire vliegbasis in Eindhoven is woensdagavond een vliegtuig van Defensie geland met daarin de eerste groep Nederlanders die gestrand was in Israël. Aan boord zaten 199 landgenoten die niet weg konden sinds Hamas Israël aanviel en er over en weer heftige beschietingen ontstonden.
Profielfoto van Collin Beijk
Geschreven door

Het toestel van Defensie landde om tien over tien op de vliegbasis. De groep van 199 gerepatrieerde Nederlanders bestond uit mannen, vrouwen en kinderen. Onder hen waren ook 28 leerlingen en docenten van 4VWO uit Rotterdam en Gouda.

De vlucht was ongeveer twaalf uur eerder vanuit Eindhoven vertrokken om de Nederlanders op te halen. Door de beschietingen tussen het Israëlische leger en Hamas, vlogen sinds zaterdag nauwelijks lijnvluchten op Israël. Daarom hebben de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken besloten een toestel van luchtmacht in te zetten om de Nederlanders terug te halen.

Raketaanvallen
Het ophalen van de gestrande Nederlanders bleek niet zonder risico. Vlak voor aankomst van het defensietoestel in Israël, werd de hoofdstad Tel Aviv beschoten. Het vliegtuig van de koninklijke luchtmacht cirkelde daarom enige tijd boven het nabijgelegen vliegveld Ben Gurion.

De raketten zouden zijn afgevuurd door Hamas. Mensen op de nationale luchthaven van Israël moesten voor de zekerheid twee minuten op de grond gaan liggen. De militaire vlucht vanuit Nederland vertrok uiteindelijk uren later dan gepland vanuit Tel Aviv en duurde vier uur.

Tweede vlucht
Donderdag vliegt opnieuw een toestel van Defensie naar Tel Aviv om een tweede groep Nederlanders op te halen. Deze vlucht zou eerst door KLM uitgevoerd worden, maar het Israëlische luchtruim is te gevaarlijk voor commerciële vluchten. Daarom zet Defensie een vliegtuig in om de laatste Nederlanders op te halen.

LEES OOK:

Kleinzoon Lenny Kuhr zwaargewond, zangeres reist naar Israël

Annie (84) zit al dagen vast in Israël: 'Vaak de schuilkelder in'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!