Video

Neuropsycholoog pleit voor helmplicht keepers: 'Gaat mensenlevens redden'

12 oktober 2023 om 11:11 • Aangepast 21 oktober 2023 om 02:01
nl
De tragische dood van een amateurkeeper na een botsing op het veld doet de discussie weer oplaaien. Zouden keepers geen helm moeten dragen? Neuropsycholoog Erik Matser is ervan overtuigd dat het dragen van een keepershelm mensenlevens kan redden: “Hersenen kunnen niet tegen schokbelasting. Alles wat je kunt doen om die schokbelasting te verminderen, gaat levens redden.”
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

De keeper van FC Engelen 4 raakte zondagmiddag zwaargewond nadat hij ongelukkig in botsing kwam met een speler. Hij werd fataal geraakt op zijn hoofd. Ook de beelden van RKC-keeper Etienne Vaessen die onlangs na een vergelijkbaar voorval muisstil op de grasmat bleef liggen, maakten diepe indruk. De gevaren van voetbal zijn al jaren voer voor discussie. De Hersenstichting Nederland pleitte in 2018 al voor een helmplicht voor jeugdkeepers.

Erik Matser is neuropsycholoog en sportarts met een eigen polikliniek in Helmond. Dagelijks ziet hij mensen met hersenletsel. En daar zitten volgens hem ook vaak voetballers bij. “Voetbal is een belangrijke oorzaak van hersenschade. Van de mensen die een hersenschudding oplopen op het veld, herstelt tachtig procent goed, twintig procent blijft lange tijd last houden. Dat is een grote groep.”

"Bij zo'n harde klap, zwellen hersenen op en kan het levensbedreigend zijn."

Zelf werkte hij in het verleden bij de Engelse voetbalclub Chelsea, in de tijd dat keeper Petr Cech begon met het dragen van een keepershelm nadat hij eerder hersenletsel opliep. “We waren de eerste die ervoor kozen om de keeper te beschermen, nadat we in het lab allerlei testen hadden gedaan. Je moet om het hoofd een soort spons creëren waardoor de schok wordt geabsorbeerd.”

Want hersenen zijn kwetsbaar en een optater kunnen ze absoluut niet hebben. “Je moet goed beseffen dat hersenen heel zacht zijn. Zie het als een boterzachte substantie die ingeklemd zit in de schedel”, legt Matser uit. “Aan de binnenkant van de schedel zitten aan de voorkant messcherpe structuren waar hersenen langs schuren. Bij zo'n harde klap, zwellen hersenen op, dan kan het levensbedreigend zijn. Hersenen kunnen zo’n schokbelasting niet hebben."

"Ik heb met de FIFA twintig jaar lang een bruut gevecht gehad om dit op de agenda te krijgen."

Jarenlang heeft hij al discussies gevoerd over allerlei sporten, zoals het skiën, wielrennen en boksen. Bij al deze sporten met succes. “Maar het voetbal is hardnekkig. Ik heb met de FIFA twintig jaar lang een bruut gevecht gehad om dit op de agenda te krijgen. Maar zij hebben een commercieel belang. Het geeft een negatief imago aan voetbal. Als een 9-jarig jongetje wil voetballen en hoort dat hij hersenschade kan oplopen, kiest hij voor een andere sport.”

Dat zo'n tragisch ongeval dit onderwerp wel weer op de kaart zet, vindt hij onzin. "Het is wetenschap tegen commercie. Wij hebben een idee maar als dat geen gehoor vindt en je ziet dat mensen daardoor letsel oplopen, dat is enorm triest. Dat heeft voor niemand voordelen."

LEES OOK:

Keeper FC Engelen overleden na ongelukkige botsing tijdens wedstrijd

'Ook een keeper met een helm kan de Champions League winnen'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!