Video

Dit is François van V. die is opgepakt voor steekpartij in Sint Willebrord

16 oktober 2023 om 17:22 • Aangepast 27 oktober 2023 om 02:03
nl
De man die is opgepakt voor de dodelijke steekpartij zondagavond in Sint Willebrord is een bekende van de politie. De Roosendaler is ooit veroordeeld voor de gijzeling van een moeder en een kind van anderhalf. En hij kwam ook in beeld voor de moord op Jelle Leemans maar zonder hard bewijs.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Zondagavond vonden hulpdiensten in de Kanariestraat in Sint Willebrord in een auto een zwaar gewonde man (41) die kort daarna overleed. Het onderzoek is in volle gang. Er worden allerlei scenario's bekeken, waaronder een ruzie in de relatiesfeer.

"We kregen al snel een verdachte in beeld en zijn direct naar hem op zoek gegaan. We hebben een 40-jarige Roosendaler aangehouden in Wernhout. Wij kennen hem inderdaad", zegt politiewoordvoerder Willem van Hooijdonk. François van V. heet de verdachte en hij is 40 jaar oud. De Roosendaler kwam al eerder in het nieuws.

Gijzeling moeder en kind
Na een melding van een gijzeling in juni 2011 viel een arrestatieteam binnen in de Julianastraat in Roosendaal. Daar woonde zijn maat Eduard F. en François van V. was ook binnen.

Er waren ook een Belgische moeder en kind van anderhalf die door de twee waren gegijzeld. Ze bleven ongedeerd. Van V. en F. kregen ieder vijftien maanden cel voor poging tot afpersing.

Verdwijning Jelle Leemans
Na zijn straf liep hij weer tegen de lamp en opnieuw samen met Eduard F. Nu in de geruchtmakende verdwijningszaak rond Jelle Leemans. De Belgische wiethandelaar verdween in de ochtend van 21 november 2013.

Van V. had die dag vrij van zijn werk in de bouw. Een verkeerscamera bij de Belgische plaats Merksem fotografeerde zijn auto. Voor hem reed de Audi van Jelle Leemans. Maar met iemand anders achter het stuur, hoewel nauwelijks in beeld.

Volgens politie en justitie was Eduard F. de bestuurder van die Audi. Die bracht de wagen naar België en kreeg een lift terug van François van V. Het opvallende was wel dat hun beide telefoons op diezelfde ochtend tijdens die rit even uit stonden.

De politie pakte op 12 september 2014 beide mannen op voor de moord op Jelle Leemans. Op 18 september 2014 werd er een undercoveractie uitgevoerd rond François van V., vermoedelijk in het politiebureau. Zulke geheime politieacties zijn vaak bedoeld om een verdachte ‘uit de tent te lokken’ en aan het praten te krijgen. Wat de tactiek precies was, is nooit bekend geworden maar het mislukte.

François van V. gaat vrijuit
Beide mannen verschenen op 12 december dat jaar voor de rechtbank in Breda. Die besloot dat er te weinig redenen en bewijzen waren om ze nog langer in voorarrest te houden. Ze werden daarom vrijgelaten.

Gedurende het onderzoek werd duidelijk dat alles in de moordzaak van Jelle Leemans draaide om Eduard F. Zijn maat Van V. leek een bijrol te hebben gehad. Na een tijd werd duidelijk dat zelfs medeplichtigheid niet te bewijzen was. Wegens gebrek aan bewijs werd hij in februari 2022 buiten vervolging gesteld voor de moord op Leemans. De zaak tegen zijn maat F. werd wel doorgezet. Hij kreeg zeventien jaar celstraf.

Zondagnacht werd Van V. voor de derde keer in nog geen tien jaar tijd opgepakt, weer voor een ernstige verdenking. Later op dezelfde dag werd ook een vrouw opgepakt. Wie zij is en wat haar rol zou zijn geweest, is niet bekend.

Bekijk hier de video over de zaak rondom de verdwijning van Jelle Leemans:

Wachten op privacy instellingen...

Sint Willebrord treurt om doodgestoken man:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!