Sanne en Hebe vermist: van dag tot dag wat er sindsdien gebeurde

17 oktober 2023 om 12:30 • Aangepast 27 oktober 2023 om 02:02
nl
Het is precies een jaar geleden dat de meervoudig gehandicapte Hebe Zwart (10) uit Vught en haar begeleidster Sanne Bos (26) uit Nuenen spoorloos verdwenen. Sanne zou het meisje naar huis brengen, maar de twee kwamen nooit aan bij haar huis in Vught. Twee dagen later werden hun lichamen gevonden in de auto van Sanne die te water was geraakt op knooppunt Empel bij Den Bosch. Een overzicht van een vermissing die heel Nederland dagenlang in zijn greep hield.
Profielfoto van Arnold Tankus
Geschreven door

17 oktober 2022

Sanne haalt die middag Hebe op bij dagcentrum 't Overstapje in Raamsdonksveer. Dat is het laatste wat van hen wordt vernomen. Om half acht in de avond wordt de vermissing voor het eerst officieel gemeld door de politie via een Burgernetmelding. Iets voor elf uur volgt een tweede bericht.

Rond middernacht plaatst de moeder van Hebe een bericht op Facebook, waarin ze mensen vraagt om uit te kijken naar haar dochter en haar begeleidster.

18 oktober 2022

Familie, vrienden en de politie zoeken maandagnacht naar Sanne en Hebe. In totaal werken er zo'n twintig rechercheurs aan de zaak. Als het dinsdagochtend licht wordt, zijn Hebe en Sanne nog altijd spoorloos. In de ochtend brengt de politie een AMBER Alert naar buiten. Zo'n bericht wordt verstuurd als een vermist kind mogelijk in levensgevaar is.

De vermissing maakt veel los. Al snel wordt er een grootscheepse zoekactie op touw gezet. Vrijwilligers van het Veteranen Search Team en het Coördinatieplatform Vermissing en andere mensen helpen mee om te zoeken. Honderden vrijwilligers kammen de omgeving bij de Loonse en Drunense Duinen uit.

19 oktober 2022

Ook woensdag wordt er verder gezocht. De politie ziet aan de telefoongegevens dat de twee maandagmiddag om half vier op de A59 bij Waspik voor het laatst zijn geregistreerd.

In de avond wordt bij het water bij het knooppunt Empel langs de A59 en A2 een donkerkleurige Kia Picanto gevonden. De politie bevestigt dat het de auto van Sanne is en dat de twee overleden inzittenden zonder enige twijfel de twee vermisten zijn. Op de plek lopen de emoties hoog op: mensen staan huilend op de vluchtstrook waar de A59 overgaat in de A2.

20 oktober 2022

Kort na middernacht worden de lichamen van Sanne en Hebe geborgen. Het blijkt dat de politie op dinsdag al op deze plek heeft gezocht na tips en bandensporen in de berm, maar de plek waar de auto uiteindelijk wordt gevonden, lag daar te ver vanaf. Op de plek waar de auto van Sanne en Hebe van de weg is geraakt, wordt bij daglicht verder onderzoek gedaan.

Burgemeester Roderick van de Mortel van Vught vraagt burgers die nabestaanden willen steunen om bloemen te leggen bij het Hebehuis. "Zo geeft u de familie alle rust en privacy in deze moeilijke tijd." Deze plek is door de ouders van Hebe opgericht, zodat aan haar ingewikkelde zorgvraag kon worden voldaan.

De politie laat aan het eind van de ochtend weten dat er sprake is van een noodlottig ongeval. "Ons verdriet is intens en heel erg groot”, schrijven de families van Hebe en Sanne in een verklaring. De families spreken ook hun dank uit aan iedereen die heeft meegeholpen aan de zoektocht en vragen om rust, zodat ze hun verdriet kunnen verwerken.

21 oktober 2022

De politie onderzoekt op vrijdag nogmaals de plek van het ongeval en is met meerdere duikers aanwezig om het water uit te kammen. Er wordt een telefoon gevonden, waarschijnlijk van Sanne. Bij de herdenkingsplek in Vught hebben inmiddels honderden mensen bloemen, tekeningen en knuffels gelegd.

22 oktober 2022

Er wordt een inzamelingsactie gestart voor de uitvaart van Hebe waarmee binnen een dag bijna 50.000 euro wordt opgehaald.

27 oktober 2022

De familie van Hebe neemt in ontmoetingscentrum DePetrus in Vught in besloten kring afscheid. De kist is beschilderd met bloemen en de tekst 'De zoetste en de zachtste'.

28 oktober 2022

Familie en vrienden nemen afscheid van Sanne Bos in een besloten afscheidsbijeenkomst op natuurbegraafplaats Schoorsveld in Heeze.

28 december 2022

Het OM komt na onderzoek tot de eindconclusie dat er sprake was van een 'noodlottig ongeval'. De ouders hebben echter nog steeds vragen zoals hoe de auto van de weg is geraakt.

3 mei 2023

Gelijk na het ongeluk vragen veel mensen zich af waarom er geen vangrail op de plek van het ongeluk staat. Maar Rijkswaterstaat vindt dat niet nodig en de Tweede Kamer stemt op advies van de minister tegen. Eind april vliegt weer iemand op dezelfde plek uit de bocht en belandt in het water. Onverwacht en tegen de eigen regels in plaatst Rijkswaterstaat een paar dagen later, op 3 mei, toch een vangrail. Voor de ouders van Sanne en Hebe een dubbel gevoel. “Het feit dat we haar kwijt zijn, maar dat dat niet had gehoeven, is ondraaglijk.”

Kijk hier alles terug over de zoektocht naar Sanne en Hebe.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!