Video

Edgar overleed op vakantie, na 5 weken komt zijn lichaam eindelijk terug

17 oktober 2023 om 12:00 • Aangepast 27 oktober 2023 om 02:03
nl
De wanhoop begon toe te slaan bij Marleen Raaijmakers uit Etten-Leur. Op 13 september overleed haar vader Edgar (58) aan een hartstilstand terwijl hij met zijn vrouw op vakantie was in Noord-Macedonië. Zijn nabestaanden in Nederland moesten wekenlang wachten op terugkeer van zijn stoffelijk overschot. Maar maandagochtend was daar eindelijk het verlossende telefoontje van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: het lichaam van haar vader wordt naar huis gevlogen. "Eindelijk!", roept Marleen opgelucht uit.
Profielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door

Een enorme opluchting voor het gezin uit Etten-Leur. "Na precies vijf weken landt het vliegtuig met Edgar woensdag op Schiphol." Moeder Hedwig (63) haastte zich direct naar het huis van Marleen. "M’n moeder kwam in tranen aan bij ons. Het was een stukje ontlading. Toen zijn we even met z'n allen rustig gaan zitten. Eindelijk, na precies vijf weken komt hij naar huis. Dat is heel fijn. Hopelijk kunnen we het nu eindelijk afsluiten."

Wekenlang wachtten de nabestaanden op nieuws over het lichaam van 'hun' Edgar. Na zijn overlijden moest zijn lichaam in Noord-Macedonië blijven voor een autopsie. "Hij viel dood tegen een kast in de hotelkamer. Daardoor had hij een wond op zijn hoofd. En daarom stond een arts erop dat er autopsie zou worden gedaan," aldus Marleen.

Zondagmorgen kwam het verlossende telefoontje van Nederland Wereldwijd, onderdeel van het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Het is rond. Hij komt woensdag thuis, zeiden ze", vertelt Marleen. "De documenten waren eindelijk in orde en de inspectie was geweest. De kist kan voor vervoer verzegeld worden."

"Hij lag in mensonterende toestand."

Het gezin vloog na drie weken in allerijl naar hoofdstad Skopje om Edgar nog te kunnen zien voordat de autopsie plaats zou vinden. “Hij lag in mensonterende toestand”, vertelde ze afgelopen week. “In een vies wit busje, zonder kist, gewikkeld in dezelfde vieze fleecedekens en handdoeken als in het hotel vier weken geleden."

Marleen is, ondanks al het verdriet, vooral opgelucht. Maar dat het zo lang moest duren, begrijpt ze nog steeds niet. "Het is fijn dat we nu bij de volgende stap zijn. Hoe het nu ineens wel zo kan en een week eerder niet? Ik zou het je niet durven zeggen. We hopen dat Edgar meteen meegenomen kan worden vanaf Schiphol. Dan gaat hij naar de uitvaartorganisatie."

De boodschap van Marleen blijft hetzelfde: "Ik hoop echt dat de Nederlandse ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken vanaf nu nabestaanden niet zelf overal achteraan laten bellen. Dat ze mensen beter op de hoogte houden bij dit soort gevallen."

Dochter Marleen vertelde vorige week in tranen hoe ze al weken van het kastje naar de muur worden gestuurd:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!