Video

Gert-Jan hoeft niet meer in rolstoel te slapen: 'Nog aan het bijtanken'

21 oktober 2023 om 17:39 • Aangepast 1 november 2023 om 02:03
nl
Na een half jaar van vele nachten doorbrengen in zijn rolstoel, slaapt Gert Jan Jonker uit Etten-Leur eindelijk weer in zijn eigen bed. Een verademing. "Ik dacht dit kan niet waar zijn: ik lig in mijn bed! Het heeft een half jaar geduurd," vertelt Gert-Jan terwijl hij zijn tranen wegslikt.
Profielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door

"Ik dacht dit kan niet waar zijn: ik lig in mijn bed! De volgende dag hadden ze moeite om me wakker te krijgen. Ik ben nog aan het bijtanken. Mijn hele lichaam en geest komen tot rust. Dat is een hele verandering."

Gert-Jan is nog maar 67, maar heeft iedere dag zorg nodig. Door problemen aan zijn rug, hart en nieren zit hij in een rolstoel. Toch stond hij er de laatste maanden vaak alleen voor, omdat er door de bezuinigingen in de zorg te weinig personeel is om hem elke dag in en uit bed te helpen.

"Ik ben rondgeleid achter de schermen in de Tweede Kamer."

Er is veel gebeurd sinds Gert-Jan zijn verhaal deed bij Omroep Brabant. Niet alleen werd hij overladen door reacties van vreemden die hem steunden en soms zelfs wilden helpen, er werden ook Kamervragen gesteld door de PVV. "Ik ben zelfs rondgeleid achter de schermen in de Tweede Kamer en heb daar gepraat met Fleur Agema, Geert Wilders en minister Conny Helder."

"Veel mensen durven hun mond niet open te doen omdat ze bang zijn hun zorg kwijt te raken."

Sinds twee weken krijgt Gert-Jan weer twee keer per dag hulp van de thuiszorg. "Ik werd gebeld dat het rond was. Dat ze personeel hadden kunnen aantrekken," vertelt hij ontroerd. "Dit was heel hard nodig. Ik ben blij dat ik dit gedaan heb. Veel mensen mopperen op de zorg en ik denk dan: doe je mond open. Laat je stem horen. Maar veel mensen durven dat niet omdat ze bang zijn hun zorg kwijt te raken.

"Het heeft een half jaar geduurd," zegt Gert-Jan terwijl hij zijn tranen wegslikt. "Als ik dan denk aan ons ma. Als die dit had geweten. Dat had ze niet overleefd denk ik. Met haar 94 jaar."

LEES OOK:

Gert-Jan slaapt 's nachts in zijn rolstoel: 'Geen thuiszorg om te helpen'

Zieke Gert-Jan in tranen door duizenden reacties: 'Ongelooflijk, zo lief'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!