Video

'Overheid is niet te vertrouwen' vinden Brabanders en dat is niet zo vreemd

26 oktober 2023 om 12:00 • Aangepast 10 november 2023 om 02:04
nl
Het vertrouwen van de Brabander in de landelijke overheid blijft laag. Dat het kabinet gevallen is en veel politici vervangen zijn door nieuwe gezichten verandert daar niks aan, zo blijkt uit een representatief onderzoek van Newcom onder 808 Brabanders. "De vraag is of die nieuwelingen de verwachtingen wel waar kunnen maken."
Profielfoto van Wim HeesterbeekProfielfoto van Jan Peels
Geschreven door

De ondervraagden konden een rapportcijfer geven voor hun vertrouwen in de overheid. Een voldoende zat er helaas niet in: de Brabander geeft de landelijke overheid gemiddeld een 5.

Nieuwe leiders
De vele nieuwe gezichten in de Tweede Kamer veranderen daar niks aan, zo blijkt uit het onderzoek. Op de vraag 'Hoeveel vertrouwen heeft u dat de relatie tussen de politieke leiders en de burger gaat verbeteren' antwoorden de Brabanders:

  • 48 procent heeft hier (zeer) weinig vertrouwen in.
  • 11 procent heeft hier (zeer) veel vertrouwen in.
  • 38 procent vindt voor allebei wat te zeggen.
  • 3 procent weet het echt niet.

49 procent van de Brabanders zegt dat ze zich in de steek gelaten voelen door de overheid. Volgens politicoloog Marcel Boogers uit Den Bosch zijn daar twee belangrijke redenen voor:

  • De overheid is niet altijd geloofwaardig en betrouwbaar geweest, zoals bij het toeslagenschandaal.
  • De overheid maakte verwachtingen niet altijd waar. Bijvoorbeeld bij het bouwen van woningen of het oplossen van de stikstofcrisis.

Daarnaast geeft hij aan dat juist nieuwe gezichten in de politiek wat tijd nodig hebben om het vertrouwen van de kiezer te winnen. "De vraag is of die nieuwelingen de verwachtingen op termijn wel waar kunnen maken. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard."

In aanloop naar de verkiezingen voor de Tweede Kamer houdt Omroep Brabant samen met Omroep Zeeland en L1 in Limburg op zaterdag 18 november het Debat van het Zuiden. Onderzoeksbureau Newcom hield in opdracht van de drie omroepen een enquête onder 1614 inwoners van Zuid-Nederland. 808 van hen komen uit Brabant.

Veel mensen weten nog niet waar ze op gaan stemmen:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!