Fors bedrag gestolen uit kas van speeltuin: 'Kan het niet geloven'

6 november 2023 om 19:47 • Aangepast 28 november 2023 om 02:02
nl
Bij Speeltuin de Speuldries in Deurne zijn ze nog steeds in shock nadat de penningmeester jarenlang fraude pleegde en ‘tienduizenden euro’s’ heeft verduisterd. Het bestuur heeft aangifte gedaan van de fraude, die pas anderhalve week geleden is ontdekt. "Ik kon het eerst gewoon niet geloven. Het moet nog steeds bezinken."
Profielfoto van Arnold Tankus
Geschreven door

Bestuursvoorzitter Joris Terheijden is er nog behoorlijk beduusd over. "We zijn nog aan het onderzoeken wat het exacte bedrag is wat er verduisterd is. Maar dat het om een behoorlijke som gaat, mag wel duidelijk zijn." Daarbij moet worden gedacht aan een bedrag van 'tienduizenden euro's'.

Nee, ze hadden nooit eerder signalen van fraude of iets verdachts opgemerkt, zegt Terheijden, die voor ASML werkt en vrijwilligerswerk doet bij de speeltuin. Net als de twee andere bestuursleden, de werkgroep en toezichthouders in de speeltuin. "Alles leek altijd op orde te zijn", zegt hij. De fraudeur was al sinds 2015 penningmeester en heeft dus jaren ongemerkt zijn gang kunnen gaan.

"Je gaat ervan uit dat iedereen daar zit met goede bedoelingen."

Het nieuws is hard binnengekomen. "Het is iemand met wie je een vertrouwensband hebt opgebouwd." Want als bestuursleden zagen ze elkaar zeker een keer in de maand. "Maar je loopt soms ook even bij elkaar binnen om even wat te bespreken."

De schok van de ontdekking is dan ook groot, vertelt een ander bestuurslid, Ilse Joosten. "Enorm. Je gaat ervan uit dat iedereen daar zit met goede bedoelingen." Beide bestuursleden komen uit Deurne en zetten zich vrijwillig in voor de Speuldries. Het komt dus extra hard aan dat een medevrijwilliger er met geld vandoor is gegaan. "We moesten ook de werkgroep informeren. We zijn een soort van team, dus het komt hard aan als een persoon uit de groep zo heeft gehandeld."

"De impact voor Deurne is groot, maar ook daarbuiten."

De Speuldries bestaat 67 jaar. Het is al jaren de gratis speelplek voor kinderen en is ook ver buiten Deurne bekend. "Er komen hier ook kinderen uit Helmond spelen. De impact voor Deurne is groot, maar ook daarbuiten." Het bestuur heeft inmiddels aangifte gedaan. Alle stukken zijn ingeleverd bij de politie en er is een zaak gestart tegen de voormalige penningmeester. "We hopen op de lange termijn het geld terug te krijgen, maar het is natuurlijk koffiedik kijken."

De advocaat is nu druk bezig om het geld terug te krijgen en om de administratie op orde te krijgen. De fraude werd ontdekt door een bestuurslid dat de penningmeester hielp. Die zag dat er geld uit de verenigingskas verdween.

LEES OOK:

Kees haalde geld op voor patiëntenpotje dat door z'n zwager werd geplunderd

Nep-collega licht gemeente voor meer dan 37.000 euro op

Belastingadviseur licht Belastingdienst op: fraude van 340.000 euro

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!