Video

Burgemeester twee keer in jaar tijd ernstig bedreigd: 'Dit doet wat met me'

7 november 2023 om 17:19 • Aangepast 22 november 2023 om 02:03
nl
Burgemeester Boy Scholtze van Drimmelen is geschrokken, maar ‘strijdbaar’ nadat een inwoner uit de gemeente hem beledigde, bedreigde en zelfs bijna aanreed. "Er werd duidelijk gerefereerd aan mijn seksuele geaardheid. Het ging voor mij een grens over. Daarom heb ik ook aangifte gedaan." De verdachte, een 76-jarige man uit Made, werd opgepakt.
Profielfoto van Arnold TankusProfielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

De 32-jarige burgemeester van Drimmelen zegt vooral geschrokken te zijn. "Als mens doet dit zeker wat met me. Ja, hier schrik je van", zegt hij tegen Omroep Brabant. Hij kan niet zeggen hoe hard de man op hem inreed. "Hij deed een poging om op me in te rijden. Ik weet niet wat u zou doen, maar ik ging graag een stapje opzij." Hoe hard dat ging, wil hij in verband met het onderzoek van de politie nu niet zeggen.

Tegelijkertijd is hij strijdbaar. "Er is hier een grens overgegaan als het gaat om agressie en intimidatie. In een een vorm die we niet moeten goedkeuren en dat doen we ook niet." Dat geldt niet alleen voor een burgemeester, maar ‘iedereen die de publieke zaak dient’, vindt Scholtze.

"Ik heb heel veel steunbetuigingen gehad. Dat doet me echt goed."

De burgemeester zegt heel veel steunbetuigingen te hebben gekregen na het nieuws. "Heel veel inwoners stappen op me af, ik heb bloemen gekregen en tekeningen van kinderen. Ook op sociale media heb ik veel steun gekregen, van collega’s uit het hele land en vanochtend had ik ook Hugo de Jonge, de Minister van Binnenlandse Zaken aan de lijn. Dat doet me echt goed."

Scholtze heeft aangifte gedaan van bedreiging, poging zware mishandeling, discriminatie en belediging. De politie en het Openbaar Ministerie zitten nu op de zaak en doen onderzoek. De 76-jarige man had al eerder problemen met de gemeente. Om die reden mocht hij al niet meer in de buurt van het gemeentehuis komen. Waarom en met welke zaken hij problemen had, kan de burgemeester in verband met lopende onderzoek niet zeggen.

"Wordt het niet eens tijd dat we met elkaar leven en laten leven?"

De burgemeester heeft nog een boodschap als het gaat om dit soort beledigende opmerkingen als het gaat om seksuele geaardheid. "Het is 2023. Wordt het niet eens tijd dat we met elkaar leven en laten leven?"

Bij zijn installatie als burgemeester in december 2022 was Boy Scholtze met zijn 31 jaar de jongste burgemeester van Nederland.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.