Waterschap komt met carnavalsembleem: 'We moake oe de pis nie lauw'

8 november 2023 om 13:40 • Aangepast 25 november 2023 om 02:00
nl
Een waterschap saai? Als het aan Waterschap Aa en Maas ligt niet. Ze wil ook graag meetellen met carnaval en heeft daarom een eigen carnavalsembleem gemaakt, inclusief ludieke leus. Inwoners kunnen ze op de Elfde van de Elfde winnen. Winnaars kunnen het embleem, voorzien van een wc-pot, voor het komend carnavalsseizoen op hun pekske strijken.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

'We moake oe de pis nie lauw, moar wel verrekes skon', staat er op het embleem van het waterschap. Oftewel: 'We maken u de pis niet lauw, maar wel verrekte schoon'. Het refereert naar het carnavalsliedje 'Lauwe Pis' van Theo Maassen, in combinatie met de taak van het waterschap om water te reinigen. "We hebben namelijk nogal wat afvalwater schoon te maken tijdens carnaval, maar ook de rest van het jaar", legt het waterschap uit.

In het midden van het embleem prijkt een wc-pot in de kleuren van Aa en Maas. "Het is een ludieke actie, met een grote boodschap", grapt het waterschap. Het is bedoeld om medewerkers wat erkenning voor hun werk te geven.

Het doel daarnaast is dat Brabanders zich bewuster gaan worden van hoe ze zelf kunnen bijdragen aan schoon water. Er worden namelijk nog veel spullen door de wc gespoeld die daar niet horen. "Zoals vochtige doekjes, frituurvet, maandverband, tampons en condooms. Bijna vier op de tien Nederlanders spoelt deze dingen door de wc. Dit is moeilijk uit afvalwater te zuiveren en kan zorgen voor verstoppingen in de riolering." Daarom dus de gekleurde wc-pot op het carnavalsembleem.

Het embleem is gratis, net als het bijkomende advies van Aa en Maas: "Wat niet in het afvalwater komt, hoeven wij er ook niet uit te halen. Spoel alleen de drie P's door: poep, plas en (wc-)papier".

De emblemen worden in eerste instantie uitgedeeld aan werknemers. Inwoners kunnen op de Elfde van de Elfde, om elf over elf 's ochtends, het embleem proberen te bemachtigen via een winactie.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

De politie kwam vorig jaar ook met een heel populair eigen embleem, hier je zie hoe dat eruit zag

In dit dorp zijn geen cafés meer, dus vieren ze 11-11 op een bijzondere plek

Onlangs was er gedoe over de doorstroomtoets die tijdens carnaval moest worden afgenomen, hier lees je hoe dat is afgelopen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!