Leon bouwt voor ASML waar eens zijn wieg stond: 'Buurt is uiteengevallen'

14 november 2023 om 17:46 • Aangepast 29 november 2023 om 02:02
nl
Leon van Velsum (54) werkt in de bouw en helpt mee aan de groei van ASML. Dat doet hij precies op de plek waar zijn wieg stond. Dertig jaar geleden moesten zijn ouders daar met hun bloemenzaak vertrekken om plaats te maken voor de groei van de chipmachinefabrikant. "Het is heel zonde dat het buurtje zo uit elkaar is gevallen."
Profielfoto van Ferenc Triki
Geschreven door

"Ja, ho maar", roept Leon van Velsum richting zijn collega als ze de juiste maat opgenomen hebben. Deze dagen is hij druk met het inmeten voor de verbouwing van een bestaand pand van ASML.

Hij wijst naar de modderweg waar afgeladen vrachtwagens zand afvoeren van de bouwplaats. “Kijk, hier waar die betonblokken liggen, was de voordeur van ons huis”, legt hij trots uit. Door een deel van ‘zijn’ grond loopt sinds een paar jaar een voor ASML aangelegde asfaltweg.

"Ik kan de vergunning niet weigeren, maar binnen vijf jaar worden jullie hier uitgekocht."

Inmiddels doet hij dit werk dertien jaar via een extern bedrijf dat ASML inhuurt. Zijn werkterrein is de plek waar hij is opgegroeid. "Wij meten alles in. Van het eerste piketpaaltje van een nieuw gebouw tot aan de cleanrooms. Die ruimtes gaan met uiterste precisie. Dat komt op tienden van millimeters", legt hij uit.

De ouders van Leon hadden vroeger een bloemenzaak op de Heiberg in Veldhoven. Tot zo'n dertig jaar geleden. "Mijn vader wilde destijds uitbreiden en vroeg een vergunning aan. De wethouder zei: 'Ik kan de vergunning niet weigeren, maar binnen vijf jaar worden jullie hier uitgekocht.' Toen hebben mijn ouders besloten om de zaak maar direct aan de gemeente te verkopen."

Ze verhuisden met het gezin naar Heeze en namen daar een bestaande bloemenkwekerij over. Leon nam het bedrijf over maar heeft het inmiddels ook weer verkocht. Hij bleef wel in Heeze wonen. Als maatvoerder keerde hij terug naar zijn geboortegrond.

"Ik slaap nu in Heeze, maar ik rijd elke werkdag naar huis.”

De afgelopen jaren zag hij het gebied rondom chipmachinefabrikant veranderen. “In die dertien jaar dat ik hier werk, heb ik het aantal ASML-gebouwen zien verdubbelen.”

Dat hij nu werkt op de plek waar zijn wieg heeft gestaan, vindt hij heel bijzonder. “Ik zeg altijd tegen mensen: Ik slaap nu in Heeze, maar ik rijd elke werkdag naar huis.”

“De Heiberg is van een agrarisch weggetje veranderd in een toegangsweg van een wereldbedrijf."

Toch doet het hem ergens ook pijn. “De Heiberg is van een agrarisch weggetje veranderd in een toegangsweg van een wereldbedrijf. Dat is heel zonde, want daardoor is de leuke buurt helemaal uit elkaar gevallen. Maar ik mag er niet teveel over klagen. Het is nu wel mijn boterham.”

Zijn vader leeft inmiddels niet meer. Zijn moeder heeft nog een grote wens: “Ze wil als ze er straks niet meer is, hier uitgestrooid worden op onze oude grond. Waar het voor haar en mijn vader in 1966 allemaal begon.”

Wil je jouw verhaal over de veranderingen in Veldhoven met ons delen? Omroep Brabant zit van maandag 13 november tot en met donderdag 16 november in dorpshuis d’n Bond aan de Rapportstraat 29 in Veldhoven. Je kan ons ook mailen op [email protected] of app ons op 040-2949492.

foto: Ferenc Triki
foto: Ferenc Triki

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!