ASML bezorgd over verkiezingsuitslag: 'Buitenlandse werknemers hard nodig'

23 november 2023 om 14:59 • Aangepast 12 december 2023 om 02:00
nl
Bij ASML overheersen grote zorgen na de uitslag van de verkiezingen. De chipmachinefabrikant is vooral bang dat het inhuren van buitenlandse werknemers met specifieke kennis de komende jaren aan banden wordt gelegd. Dat schrijft het Veldhovense bedrijf in een verklaring.
Profielfoto van Arnold Tankus
Geschreven door

De twee grote winnaars van de verkiezingen, Geert Wilders (PVV) en Pieter Omtzigt (NSC), hebben tijdens de verkiezingscampagne steeds herhaald dat het aantal arbeidsmigranten omlaag moet. Volgens ASML noemt de mogelijke beperking van het aantal kenniswerkers en internationale studenten 'onwenselijk'.

Sterker nog: volgens het bedrijf zijn die buitenlandse werknemers onmisbaar. "We hebben niet genoeg aan alleen Nederlands talent." ASML is een van de grootste techbedrijven van Europa. Er werken mensen uit tientallen landen, die vaak hebben gestudeerd aan Nederlandse universiteiten. ASML-topman Peter Wennink zei al eerder dat hij vreest voor de Nederlandse economie als buitenlandse kenniswerkers geweerd worden.

Volgens ASML heeft de technologiesector een betrouwbare overheid nodig en een duidelijk langetermijnbeleid. "Plotselinge veranderingen kunnen ernstige gevolgen hebben voor onze investeringen, innovaties en het aantrekken van arbeidskrachten die we nodig hebben."

DIT VIND JE VAST OOK INTERESSANT:

Veldhoven vreest groei ASML: ‘Is er straks een huis voor onze kinderen?'

Veldhoven verandert: wordt het ooit ASML-city?

Leon bouwt voor ASML waar eens zijn wieg stond: 'Buurt is uiteengevallen'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.