Hertelling in vier stembureaus in Tilburg: Tweede Kamer snel klaar

2 december 2023 om 10:27 • Aangepast 15 december 2023 om 02:02
nl
De Tweede Kamer heeft zaterdagmorgen besloten tot een hertelling van de stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen. Het gaat om een hertelling bij vier stembureaus in Tilburg. De hertelling zal zaterdag nog plaatsvinden, onder het toeziend oog van een aantal Kamerleden.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Bij de vier Tilburgse stembureaus zouden 'onverklaarbare telverschillen zijn'. Het gaat om de bureaus:

  • Beatrix College,
  • OBS De Fonkel,
  • parochiezaal De Goede Herder,
  • wijkcentrum Zuiderkwartier.

Op sommige stembureaus loopt het verschil bij sommige partijen op tot enkele tientallen. Op één stembureau is bij twaalf partijen een verschil vastgesteld.

De stemmen zullen worden herteld bij de vestiging van het Brabants Afval Team (BAT) aan de Ceramstraat. De Tweede Kamer was speciaal voor de stemming bij elkaar geroepen. De vergadering duurde nog geen drie minuten. PVV'er Geert Wilders, leider van de grootste partij sinds de verkiezingen, nam als een van de eersten plaats. Uiteindelijk meldden zich ruim voldoende Kamerleden voor de stemming, van wie de meesten in een doordeweekse kloffie.

'Bijzondere zaterdag'
Roelien Kamminga, die Vera Bergkamp als Kamervoorzitter verving, sprak van een 'bijzondere zaterdag.' Volgens haar komt het niet vaak voor dat het parlement op een zaterdag bijeen wordt geroepen. Nog voor de stemming vroeg Pieter Omtzigt (NSC) voor een extern onderzoek. Hij vindt het vreemd dat de fouten niet zijn opgemerkt door de mensen die op de stembureaus werkten én de software: "Dan zou er eigenlijk een rood lampje moeten gaan branden." De Tweede Kamer stemde in met zijn voorstel om te onderzoeken of het proces beter had gekund.

Door de hertelling is het nog even onzeker of Michiel van Nispen uit Breda zijn Kamerzetel voor de SP behoudt. De hertelling heeft geen gevolgen voor het afscheid van de oude Kamer en de installatie van de nieuwe Kamer de komende week, aldus een woordvoerder van de Tweede Kamer.

De stemmen worden zaterdag opnieuw geteld.
De stemmen worden zaterdag opnieuw geteld.

Niet de eerste keer
Na de Europese verkiezingen van 2019 vond er ook een hertelling plaats. Toen gebeurde dat op verzoek van het parlement in stembureaus in Brielle, Haarlem en Deventer. Toen had de commissie voor het onderzoek van de Geloofsbrieven geconstateerd dat er meer stemmen waren uitgebracht dan er stempassen waren. De hertelling had geen gevolgen voor de uitslag van de verkiezingen. Het was de eerste keer in de geschiedenis dat de Tweede Kamer besloot tot een hertelling.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Tweede Kamer bijeen om mogelijke hertelling bij vier Tilburgse stembureaus

Mogelijke hertelling: Van Nispen wenst De Groot sterkte en andersom

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!