Video

Hanen die ouderen uit hun slaap houden, worden uit park verwijderd

7 december 2023 om 12:36 • Aangepast 16 december 2023 om 02:03
nl
De hanen en kippen die de bewoners van woonzorgcentrum Heidestede in Sint Willebrord al maanden uit hun slaap houden, worden uit het park gehaald. Dat hebben de bewoners donderdagmorgen te horen gekregen tijdens een gesprek met de gemeente. Volgens de bewoners heeft de betrokken wethouder toegezegd dat de dieren nog deze maand en anders uiterlijk in januari uit het park worden verwijderd.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

Omwonenden van het processiepark in Sint Willebord klaagden eerder bij Omroep Brabant over gezondheidsklachten door slaapgebrek vanwege het nachtelijk gekraai van de tientallen hanen bij hun voorgevel. Herhaaldelijk protest bij de gemeente leidde tot niets. Totdat de omwonenden onlangs besloten om verhaal te halen op het gemeentehuis.

Voor wethouder Martijn Gijzen waren de media aandacht en de verplichte landelijke ophokplicht voor pluimvee aanleiding om nu ‘door te pakken’. “We willen hierbij zorgvuldig te werk gaan en alle spelregels die hiervoor gelden, in acht nemen. Maar alle 140 kippen en hanen zijn voor 1 februari uit het park verdwenen.”

Ik moet het wel eerst nog zien voordat ik het geloof.

De bewoners die bij het gesprek aanwezig waren, reageren opgelucht: “Ik ben blij dat de gemeente nu eindelijk actie onderneemt. We hebben al zolang te maken met de overlast. Ik moet het wel eerst nog zien voordat ik het geloof”, laat een van hen weten.

De wethouder zei tegen de bewoners ‘blij te zijn’ dat ze zich gemeld hebben. In een verklaring doet de gemeente verder ‘een dringend beroep om geen nieuwe kippen meer in het park te plaatsen en kippen ook niet langer te voeren. Dit om de leefbaarheid en rust in het park en de omliggende buurt te herstellen’.

We proberen zoveel mogelijk kippen te herplaatsen en we denken ook na over de mogelijkheid om ze laten adopteren.

Ook het toezicht op het voeren en uitzetten van hanen of kippen wordt aangescherpt. Wanneer de gemeente het pluimvee gaat vangen en waar de dieren naar toe gaan, is nog niet bekend. “We proberen zoveel mogelijk kippen te herplaatsen en we denken ook na over de mogelijkheid om ze laten adopteren. Maar ik kan niet uitsluiten dat er ook dieren geruimd worden”, aldus de wethouder.

DIT VIND JE VAST OOK INTERESSANT:

Kraaiende hanen drijven ouderen tot wanhoop: 'Mensen sterven hier sneller'

Hanengekraai houdt ouderen nog steeds wakker, ombudsman wil maatregelen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!