Video

Militair uit Helvoirt mishandelt vrouw en rijdt man dood: eis 2,5 jaar cel

18 december 2023 om 17:49 • Aangepast 28 december 2023 om 02:01
nl
Een militair uit Helvoirt heeft zijn vriendin zwaar mishandeld en ruim een week later een man in Weert door roekeloos rijgedrag doodgereden. Daarom moet de verdachte, de 29-jarige Yourrie W., 2,5 jaar de cel in. Ook moet hij de komende vijf jaar onder toezicht komen. De officier van justitie eiste dit maandagmiddag bij de militaire rechtbank in Arnhem. Yourrie W. brak tijdens de zitting nadat nabestaanden een slachtofferverklaring hadden afgelegd: “Ik had hem moeten reanimeren.”
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De verdachte zat aanvankelijk, in burgerkleding, op het puntje van zijn stoel, zijn armen over elkaar. Gespannen, maar ook zijn oren gespitst om de rechter van repliek te dienen als die iets zei wat volgens hem niet klopte. Naarmate de zitting vorderde, gingen zijn schouders steeds meer hangen.

Na een uur werd het hem teveel en werd de zitting even onderbroken. Tijdens de bespreking van het dodelijke ongeluk, werd Yourrie door emoties overmand. Hij huilde nadat nabestaanden aan het woord waren geweest: “Als ik één moment in het leven had kunnen veranderen, dan was het wel dit moment. Ik ben er kapot van.”

"Ik heb willen voorkomen dat ze uit het raam zou springen."

Yourrie werd op 2 augustus voor de eerste keer aangehouden. Die nacht was het uit de hand gelopen toen zijn vriendin, die bij hem was, zich opwond over een telefoontje dat hij had gekregen. Yourrie: “Ze werd hysterisch en wilde uit het raam springen om een eind aan haar leven te maken. Dat heb ik willen voorkomen.” Hij erkent dat ie daarna ‘wat geweld’ heeft gebruikt, maar ontkent dat hij haar heeft geslagen of gedwongen in zijn huis te blijven. Volgens zijn vriendin heeft ze over het hele lichaam klappen gekregen wat door medisch onderzoek wordt bevestigd.

Nadat de vrouw de bovenwoning had verlaten, werd Yourrie opgepakt. Bij de arrestatie waren ongeveer twintig agenten en marechaussees betrokken. Yourrie vertelde dat hij in die periode ‘nooit compleet nuchter’ was. Hij kon alcohol, amfetamine, ghb en andere verdovende middelen niet laten staan. Ook zijn vriendin gebruikte veel drugs.

Op 8 augustus mocht de militair de gevangenis alweer verlaten, onder meer op voorwaarde dat hij geen alcohol of drugs zou gebruiken. Twee dagen later reed hij met zijn auto in het Limburgse Weert onder invloed een fietser van 83 dood. Het slachtoffer werd met een snelheid van bijna 105 kilometer geschept en tientallen meters meegesleurd. Zijn helm werd van het hoofd geslingerd en de fiets werd op anderhalve meter hoogte in een boom teruggevonden. “Op 10 augustus is voor mij de verkeerde man gestorven”, werd tijdens een slachtofferverklaring gezegd.

"Ik zag geen reactie in zijn ogen en wilde niet overleven."

Na de botsing reed Yourrie door: “Ik zag geen reactie in de ogen van de man en besloot toen dat ik dit niet wilde overleven. Maar ík had hem eigenlijk moeten reanimeren.” Daarop gaf de militair, die al enige tijd PTSS heeft, vol gas en ramde hij opzettelijk een boom. Hij overleefde deze poging tot zelfdoding, maar liep wel diverse breuken en scheuren op.

Uit onderzoek bleek dat de man, die in juni al eens was veroordeeld voor rijden onder invloed, mogelijk een halve fles jenever en amfetamine had gebruikt. Yourrie, inmiddels oneervol ontslagen als militair, nam ook medicijnen. “Ik had niet over de gevolgen van de combinatie met alcohol en drugs nagedacht. Ik rij normaal gesproken niet te hard, dit was zeer onverstandig. Maar ik wou weg uit Helvoirt, wilde de mensen in het dorp niet meer onder ogen komen.”

Als het aan het OM ligt, zal hij vijf jaar niet achter het stuur mogen zitten. Ook werd geëist dat Yourrie nog eens een jaar cel krijgt wanneer hij tijdens een proefperiode van vijf jaar weer in de fout gaat. De rechtbank doet 15 januari uitspraak.

Praten over gedachten aan zelfdoding helpt. Je kunt 24 uur per dag bellen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 of chatten via 113.nl.

DIT WIL JE OOK LEZEN:

Militair die vriendin mishandelde en man (83) doodreed 'schaamt zich diep'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!