Video

Asielzoekers worden niet uit opvang gestuurd, gemeente wacht rechtszaak af

20 december 2023 om 19:18 • Aangepast 30 december 2023 om 02:03
nl
De asielzoekers die woensdag zijn gearriveerd in de opvang in Uden worden niet weggestuurd. De gemeente gaat niet handhaven, ondanks dat de opvang illegaal is. De rechter bepaalde woensdagochtend namelijk dat er de komende twee dagen geen asielzoekers in het hotel mogen worden opgevangen.
Profielfoto van Rochelle MoesProfielfoto van Dtv Nieuws
Geschreven door

Na lang gesteggel maakte de gemeente dinsdag bekend dat ze de vergunning voor de opvang van driehonderd asielzoekers voor de komende drie jaar rond heeft. Maar een groep omwonenden stapte woensdagochtend opnieuw naar de rechter, omdat er stukken zouden ontbreken. Ze vroegen om een schorsing van de vergunning. De rechter ging daar in mee en neemt vrijdag een beslissing. Tot die tijd mag de opvang eigenlijk niet open.

Ondertussen arriveerden woensdag wel al verschillende bussen met zo'n vijftig asielzoekers bij de opvang. Het COA maakte zich grote zorgen dat de asielzoekers weggestuurd zouden worden. “De opvangplekken waar deze mensen vandaan komen zijn inmiddels vergeven", zei een woordvoerster eerder vandaag.

"De nood is hoog en de omstandigheden in Ter Apel mensonterend."

Hoewel de gemeente in overtreding is, mogen de asielzoekers toch blijven. De gemeente mag namelijk zelf bepalen of er gehandhaafd gaat worden en heeft naar eigen zeggen redenen om dat nu niet te doen. "Er is concreet zicht op legalisatie, omdat de vergunning er ligt. Bovendien is de nood hoog en zijn de omstandigheden in Ter Apel mensonterend", zo schrijft de gemeente in een verklaring.

De gemeente heeft het COA laten weten dat er voorlopig niet nog meer mensen in het hotel mogen worden toegelaten, in afwachting van wat de rechter vrijdag beslist.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:
Ondanks dat de rechter anders besloot stonden er woensdagmiddag tientallen asielzoekers op de stoep van het hotel

Het COA vond het mensonterend als de asielzoekers opnieuw op straat zouden komen staan

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.